Lifestyle

OJAČAJTE VRAT I KIČMU: Lagane vježbe koje otklanjaju bolove u mišićima

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema današnjice svakako je oštećenje vratne kičme. Dugoročno takav način života dovodi do pojave raznih stanja i bolesti.

Uzroci mogu biti ozljede, posao na kojem morate dugo biti u istom položaju, te druga prirođena i stečena stanja. Nedovoljno kretanje i loše držanje mogu uvelike pogoršati tegobe u području vratne kičme.

Za vas smo pripremili 9 jednostavnih vježbi za vratnu kičmu koje će vam oduzeti svega desetak minuta dnevno.

Vježbe za vrat i ramena

Vježba 1

Stanite ravno i uspravno, a ruke položite uz tijelo. Glavu lagano pomičite prema naprijed, ostanite u tom položaju pet sekundi, a zatim to isto ponovite samo ovog puta glavu pomičite unazad.

Vježba 2

Zauzmite isti položaj kao i kod prethodne vježbe. Glavu lagano pomičite unatrag, bez savijanja leđa, zadržite taj položaj pet sekundi, a zatim glavu pomaknite unaprijed prema prsima.

Vježba 3

Položaj tijela će biti isti kao i kod prethodnih vježbi. Jednostavno pomičite glavu od jednog ramena prema drugom, a položaj zadržavajte pet sekundi.

Vježba 4

Stanite uspravno i ravno, a jednu ruku podignite prema glavi kao što je to prikazano na prvoj slici. Zatim lagano obuhvatite glavu rukom i pritisnite glavu lagano prema ramenu, a položaj zadržite pet sekundi. Isto ponovite i s drugom rukom prema drugoj strani.

Vježba 5

Stanite uspravno i ravno, a ruke lagano opustite uz tijelo. Ramena podižite prema gore, odnosno lagano slegnite ramenima, a zatim vratite u prvotni položaj.

Vježba 6

Sljedeća vježba je slična kao i vježba pod brojem četiri, no ovaj put ćete ju izvoditi bez pomicanja ruku. Glavu nagnite prema ramenu, a zatim ju spustite prema dolje kao što je to prikazano na slici.

Kada vraćate glavu u prvotni položaj, učinite to isto kako ste ju i spustili, odnosno glavu vratite u položaj u kojemu je ona ispružena prema ramenu, a zatim ju ispravite u prirodan položaj.

Vježba 7

Koristeći ruke, nježno pritisnite glavu prema svakom ramenu i zadržite pet sekundi. Isto ponovite pritiskom glave prema prsima.

Vježba 8

Lagano gurajte glavu prema naprijed, a zatim unazad. Dodatno pritisnite glavu rukama kako bi vratnoj kičmi pružili dodatnu otpornost.

Vježba 9

Ručnik postavite na potiljak, njegove krajeve primite s rukama, a zatim lagano glavu pomičite prema naprijed i unazad. Možete isprobati vježbe za vratnu kičmusa štapom, budući da vam štap može poslužiti kao potpora za pravilno izvođenje vježbe.

Ako imate dijagnosticirano oštećenje vratne kičme prije izvođenja ovih vježbi konzultirajte se s vašim ljekarom. Ako osjetite bolove prilikom izvođenja vježbi – nemojte nastavljati.

Nadamo se da će i vama biti od koristi, te da će vam olakšati i uljepšati život!

Izvor: krenizdravo.hr

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button