Zdravlje

Zašto obožavamo trešnje,i koja im je svrha ?

Trešnje su jedno od naših omiljenih voća jer su poput slatkiša prirode. Savršeno su slatke, hidratiziraju i pružaju brojne zdravstvene prednosti. Od smanjenja rizika od dijabetesa do poboljšanja sna, istraživanja pokazuju da su trešnje supervoće koje nudi zdravstvene prednosti za sve!Prisjetimo se djetinjstva.Najslađe je bilo ubrati ih sa susjedovog stabla ,i pojesti ih onako s grane.

Kako mogu doći do trešanja?
Dok su svježe trešnje uzgojene na sjeverozapadu dostupne samo tijekom ljetnih mjeseci, smrznute ili prirodno konzervirane trešnje dostupne su tijekom cijele godine i izvrsna su alternativa koja vam omogućuje da uživate u zdravstvenim prednostima u bilo koje vrijeme! Volimo uživati u njima samostalno, dodavati ih u jogurt, sladoled,praviti džem od trešanja i još mnogo toga! Ovi mali nutricionisti su svestrani u kuhinji i mogu se remiksati u vaša omiljena slatka (ili slana) jela.

Trešnje kao lijek :

Krvni tlak

1) Hipertenzija je čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti, a studije sugeriraju da fenolne kiseline koje se nalaze u trešnjama i proizvedene metabolizmom antocijana imaju vazorelaksirajuće i antihipertenzivne učinke.

Rak

2) U laboratorijskim studijama, čini se da fenolni spojevi slatkih trešanja inhibiraju rast stanica raka dojke bez toksičnosti za normalne stanice.

3) U nekoliko objavljenih studija pokazalo se da ekstrakti trešnje inhibiraju proliferaciju stanica raka debelog crijeva i dojke.

4) Trešnje sadrže perililni alkohol – dokazano je sposoban inhibirati rak gušterače, dojke, jetre, debelog crijeva, kože i pluća – što povećava antikancerogeno djelovanje voća.

Kardiovaskularne bolesti (KVB)

5) Antocijanini koji se nalaze u namirnicama poput trešanja inhibiraju peroksidaciju lipida, što doprinosi smanjenju čimbenika rizika za KVB.

6) Interferencija antocijana s putovima upale može pomoći u prevenciji KVB.

Kognitivna funkcija

7) Poboljšana funkcija mozga i vida može biti posljedica uplitanja antocijanina u puteve upale.

8) Čini se da antocijanini imaju neuroprotekciju, što rezultira povoljnim učinkom na kognitivni pad i neurodegeneraciju povezanu sa starenjem.

9) Čini se da konzumacija antocijana iz trešanja poboljšava pamćenje i kogniciju kod starijih osoba s blagom do umjerenom demencijom.
Dijabetes

10) Čini se da polifenoli u trešnjama pomažu u smanjenju hiperglikemije, oksidativnog stresa i upalnih markera koji su prediktori dijabetes melitusa.

11) Ekstrakti trešnje smanjuju razinu glukoze u krvi i štite beta-stanice gušterače od oksidativnog oštećenja, omogućujući im nastavak uravnotežene proizvodnje inzulina.

Giht

12) Konzumacija trešanja može značajno smanjiti urat u plazmi, što osigurava učinkovitost protiv gihta.

13) Čini se da fenoli ometaju oksidacijski proces kao terminatori slobodnih radikala, u konačnici smanjujući stvaranje hlapljivih produkata raspadanja koji doprinose nastanku gihta.

14) Slatke trešnje su povoljnije u usporedbi s kontrolama NSAID-a koje koriste ibuprofen i naproksen za ublažavanje simptoma gihta.
Upala

15) Konzumacija trešanja značajno je smanjila koncentraciju C-reaktivnog proteina i dušikovog oksida, proupalnih čimbenika.

16) Utvrđeno je da konzumiranje trešanja smanjuje koncentraciju osam biomarkera u plazmi povezanih s upalnim bolestima

17) Polifenoli u trešnjama mogu smanjiti ili spriječiti upalu i oksidativni stres, koji mogu biti čimbenici rizika za bolesti poput artritisa, dijabetesa, raka i hipertenzije.

San

18) Prisutnost triptofana, serotonina i melatonina u trešnjama u interakciji s fenolima trešnje kako bi regulirali cikluse spavanja.

Stres

19) Čini se da fenoli trešnje štite neuronske stanice od oksidativnog stresa koji oštećuje stanice.

20) Razne studije su pokazale da je serotonin važan neurotransmiter koji smanjuje stres i poboljšava raspoloženje.

To su sve prilično legitimni razlozi za uključivanje više slatkih trešanja u svoju prehranu.
Trešnje su sada svuda oko nas.Navalite 🙂

Povezano

Back to top button