Lifestyle

NEĆE VAM VIŠE PASTI NA PAMET DA ZAPALITE – Dr Borović otkrio kako da odmah prestanete pušiti: SAMO STAVITE OVAJ RASTVOR U USTA PRIJE CIGARETE

Osim što ugrožava vaše i zdravlje vaših ukućana, duhan je prijetnja i za životnu sredinu, a kardiolog otkriva tri najlakša načina da postanete nepušač…

Da li ste znali da se svake godine uništi se oko 3,5 miliona hektara zemlje da bi se uzgajao duvan i raskrči 200.000 hektara šuma. Proizvodnja i transport eksploatišu vodu, fosilna goriva i metale, dok 4,5 biliona opušaka godišnje stvara toksični otpad koji ispušta na hiljade hemikalija u vazduh, vodu i tlo.

Ovo bi, osim ugrožavanja vašeg i zdravlja vaših ukućana, možda mogao das bude još jedan razlog da ostavite cigarete, a kardiolog prof. dr Petar Borović otkriva tri najlakša načina da postanete nepušač.

Najlakše je ostaviti duhan pomoću preparata na bazi citizina (biljne supstance), koji se kupuje u apoteci. Nema navale na hranu, nema nervoze i za tri do pet dana se postaje nepušač.

Za to vreme citizin vezuje nikotinske receptore, te se gasi želja za duhanom, čovjek zaboravi da pripali, nekima čak duhan počinje da smrdi. Kutija traje mjesec dana, a kako je u pitanju biljni preparat, nema nuspojava – objašnjava dr Borović. Drugi najlakši način jeste da, takođe u apoteci, kupite žvake sa nikotinom.

– Postoje one od dva i četiri miligrama, a slabije su i efikasnije zato što ove druge malo peckaju i neprijatne su. Čim se ustane ujutru, sažvaće se žvaka dva do tri puta, nikotin ulazi u mozak i želja nestaje.

Žvaka se ne baca, čuva se između obraza i desni i žvaće na 10 do 12 minuta dok se ne potroši njen ukus, što je oko dva do tri sata.

I ovaj metod je dobar, ali su lijekovi efikasniji – naglašava naš sagovornik. Ako vam ništa od ovoga ne odgovara, probajte jednoprocentni rastvor srebro-nitrata.

– Kad se pojavi želja da zapalite cigaretu, uzmite rastvor, promućkajte ga u ustima, pljunite i cigareta će imati odvratan ukus. Neće vam pasti na pamet da zapalite. Rastvor, dakle, pomaže, pokazao se vrlo efikasnim, samo ga treba imati kod sebe – poručuje dr Borović.

novi.ba

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button