ŠEF KUHINJE OTKRIO CAKU ZLATA VRIJEDNU: U KROMPIR prije pečenja dodajte 1 sastojak I KOD SVAKOG PRIPREMANJA ĆE IMATI HRSKAVU KORICU

kuharski-recepti

Caka za hrskav krompir koji je unutra mekan će vam promijeniti život! Kada ga jednom probate nikada ga nećete drugačije napraviti!

Krompir je jedna od najzastupljenijih namirnica u kulinarstvu, jer ne samo da kilogram ne košta mnogo, nego od ovog povrća mogu da se prave najrazličitija jela, od priloga, glavnih jela, supa, salata… Naravno, svi ga vole kao prilog,a najpopularniji je spremljen kao pečeni krompir ili pomfrit. Sigurno vam se često dešavalo da pečeni krompir ne ispade uvijek dobro, tj. nema zlatnu i hrskavu koricu, a mekanu unutrašnjost. Mnogi pomisle da je to do rerne ili da nisu dovoljno dugo pekli. Često ove stvari ne predstavljaju problem, a engleski profesionalni kuhari otkrili su u čemu je tajna.

Ako želite tu savršeno hrskavu koricu i mekanu unutrašnjost kod svakog pripremanja, onda krompir oljuštite i isjecite. Zatim ga kuhajte nekih 20 minuta, a poslije 10 minuta u šerpu dodajte i jednu kašiku sirćeta. Procijedite krompir i ostavite da se ohladi, pa ga prebacite u tepsiju.

Dvije kašike sjemenki stavite u 2 dl hladne vode. Zakuvajte, pustite da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje pa procijedite. Pijte polako i malim gutljajima.

Prah

Sjeme možete kuhati u kašu ili samljeti u prah (samljeveno u prah je delotvornije). Uzimajte pola kašičice dva puta dnevno za poboljšanje probave.

Kašiku svježe samlevenih sjemenki piskavice pijte s vodom tri puta dnevno prije jela za jačanje organizma u cijelosti.

Laksativ

U svrhu laksativa, pola do jedne male kašičice svježe samljevenih sjemenki razmutite u 2,5 dl vode i pijte jednom do tri put dnevno.

Ova jednogodišnja biljka pripada rodu djeteline i dostiže visinu od 30 do 40 cm. Cvjeta u junu i julu, plod daje u avgustu, a kod nas može da se pronađe na suhim proplancima. Ima veoma jak miris, pa se njeno sjeme uzima uz marmeladu, pekmez, voćni sok ili med.

Nekada su ljekovita svojstva piskavice bila i te kako poznata ljudima, od starog Egipta do stare Grčke, pa je čak i prorok Muhamed za nju rekao – Da znate vrijednost ove biljke, plaćali biste njenu težinu u zlatu.

Izvor: telegraf

Leave a comment