U MASNU TAVU NIKAD NE SIPAJTE VRUĆU VODU: Najčešća greška koja će vam izbiti pare iz džepa, a rešenje je jednostavno

kuharski-recepti

Kako se najbolje pere masno posuđe? Svi rade istu stvar – potapaju ga u vrelu vodu, a to je velika greška.

Masne tiganje gotovo svi peremo na isti način – nakon prženja u njih sipamo vrelu vodu, sačekamo da se masnoća “otopi”, pa prolijemo vodu i sipamo deterdžent. Stručnjaci kažu da ovo nikako ne bi trebalo da radimo, a evo i zašto.

Kako ističu, masno pusuđe i tave nikako ne bi trebalo da peremo vrelom vodom jer tako možemo da zapušimo odvod u kuhinji. Kombinacija tople vode i masnoća koje su se zadržale u tiganju može da napravi haos u cijevima.

Koje je najbolje rješenje?

Najbolje bi bilo da pokupite masnoću iz posuđa i bacite je u đubre prije no što ga stavite u sudoperu na pranje. Ako niste uspjeli da uklonite dovoljno masnoće, najbolje bi bilo da tiganj isprete hladnom vodom. “Prljavu” vodu bolje prospite u wc šolju )mada se ni ovo ne preporučuje, ali je bolje rješenje nego direktno u sudoperu).

Ako se pitate koja je razlika kad koristite hladnu vodu za pranje i zašto je ona manje štetna, odgovor je u kombinaciji vrele vode i deterdženta. Kombinacija ova dva sastojka u interakciji sa masnoćom formira emulziju koja klizi niz odvod i, kada se ohladi, pretvori se u čvrstu masu koja može da začepiti cijevi.

Da biste to spriječili obavezno isperite tavu ili drugo masno posuđe hladnom vodom. Zatim ga operite deterdžentom za sudove i toplom vodom.

Izvor: Stvar ukusa

Leave a comment