VJEŽBE ZA MOZAK VLADETE JEROTIĆA ZBOG KOJIH JE SVE PAMTIO I U 92-OJ: Uvijek je OVO radio i u starosti razmišljao kao MLADIĆ

kuharski-recepti

Renomirani srpski psihijatar, filozof, teolog i pisac Vladeta Jerotić (1924-2018) svojim radom i znanjem ostavio je dubok trag u brojnim oblastima. Čuveni akademik je stekao diplomu medicine, a zatim se usredsredio na psihijatriju. Njegova stručnost i posvećenost pacijentima činile su ga poznatim ljekarom i učiteljem.

Međutim, Jerotićev interes bio je mnogo širi od medicine, te se posvetio i proučavanju religije i filozofije. Njegova dela dotiču teme kao što su razvoj, moralnost, sloboda i smisao života. Njegova mudrost i introspekcija osvajali su čitaoce širom svijeta.

I kao predavač je bio sjajan, a njegove beskede i danas inspirišu i podstiču mnoge. Bio je otvoren za razgovor o životnim pitanjima i ohrabrivao je ljude da se upuste u unutrašnje putovanje samospoznaje.

Do poslednjeg dana radio je na svom intelektu, kada su ga pitali jednom prilikom kako sve pameti u 92. godini, dao je vrlo zanimljiv odgovor:

“Preko 30 godina, svakog drugog dana ja sebe preslišavam engleske riječi. To mi je treći jezik. Prvi je bio francuski, nemački drugi, koga je bilo najviše kada sam bio u Evropi. Engleski sam naučio poslije 30 godina. Bio sam u Engleskoj nekoliko mjeseci, nisam naučio Bog zna koliko. Čitam skoro bez rečnika, ali nije isto čitati i govoriti. Imam uvijek neki nov engleski tekst pred sobom i preslišavam se šta radim. Preslišam se prvo dvije-tri nove riječi od prije dva dana, ne više od toga. Ako sam ih zapamtio, onda čitam tekst i nove riječi iz teksta beležim u rečnik i preslišavam se opet za dva dana. A ako nisam zapamtio one riječi od pre, ne učim nove, nego i dalje obnavljam stare. Radim preko 30 godina svaki dan na svom rječniku“, objasnio je.

A potom je istakao da svoj mozak i pamćenje dodatno vežba tako što uči pesmice napamet.

„Druga stvar je učenje pjesmica. Nalazite nove pjesmice, učite ih, preslišavajte se i znaćete 15-20 pjesmica napamet jednog dana. Obnavljate svoje pamćenje iznova i osvježavate ga. Uzmite pjesme Branka Radičevića, Jovana Dučića, Milana Rakića ili nekih modernih pjesnika. Ne moraju biti to dugačke pesme, mogu biti kraće. Učite pjesmu napamet. Ne možete da je zapamtite? Čitajte je 10 puta pa je zapamtite, ne možete da je ne zapamtite. Naučite je, pa se poslije dva, tri, pet dana preslišajte da li ste je zapamtili. Zapamtili ste, odlično, prelazite na novu pjesmu. Tako se pamćenje održava. Naučnici kažu da imamo 10 milijardi neurona u mozgu”, zaključio je cenjeni akademik.

Leave a comment