BOLEST KOJA SE TEŠKO OTKRIVA, A RAZVIJA SE MUNJEVITOM BRZINOM: Prvi simptomi su obično TRNCI u nogama i ZAMOR

kuharski-recepti

Saznajte sve o opasnoj bolesti koju je veoma teško dijagnostikovati. Koji su simptomi, uzroci i kako se liječi multipla skleroza?

Multipla skleroza (MS) je složeno neurološko oboljenje koje zahvata centralni nervni sistem, uključujući mozak i kičmenu moždinu. Zašto se tačno javlja, još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno, ali se vjeruje da su genetski faktori i okolina uključeni u razvoj ove bolesti. MS predstavlja izazov za mnoge pacijente, jer može da se manifestuje na različite načine i u različitim fazama života.

Uzroci multiple skleroze

Tačan uzrok multiple skleroze još uvijek nije poznat. Međutim, stručnjaci vjeruju da kombinacija genetskih predispozicija i faktora okoline igra ključnu ulogu. Autoimuni mehanizam, u kojem imuni sistem napada mijelin (zaštitni omotač nervnih vlakana), smatra se centralnim mehanizmom u razvoju MS-a. Faktori kao što su pušenje, nedostatak vitamina D, infekcije i emocionalni stres takođe se povezuju sa povećanim rizikom od ove bolesti.

Simptomi multiple skleroze

Simptomi multiple skleroze variraju od osobe do osobe i zavise od oblika i težine bolesti. Neki od najčešćih simptoma su:

Problemi sa ravnotežom i koordinacijom.

Zamor, čak i nakon manjih fizičkih aktivnosti.

Slabost mišića i smanjena izdržljivost.

Gubitak vida, dupli vid ili zamagljen vid.

Problemi sa govorom i gutanjem.

Trnci ili utrnulost u ekstremitetima.

Gubitak kontrola mokrenja i crijevnih funkcija.

Promjene raspoloženja i kognitivne sposobnosti.

Dijagnoza i terapije

Dijagnoza MS-a se teško uspostavlja, jer simptomi često variraju i mogu ličiti na druge neurološke bolesti. Lekari koriste različite metode, uključujući neurološki pregled, magnetsku rezonancu (MR), analize likvora i testiranje vida kako bi postavili dijagnozu.

Nažalost, trenutno ne postoji lijek za multiple sklerozu, ali postoje terapije koje mogu da uspore progresiju bolesti, smanje učestalost i težinu simptoma i poboljšaju kvalitet života pacijenata. Pored farmakoloških terapija, fizikalna terapija, logopatija i psihoterapija takođe mogu biti korisne u ublažavanju simptoma i poboljšanju kvaliteta života pacijenata.

Leave a comment