BOROVA SMOLA: Zašto je toliko cijenjena, kako se sakuplja i za koja ljekovita svojstva je sve korisna…

kuharski-recepti

Borova smola – Ako ste krenuli u šetnju po šumi gdje rastu borovi, ponesite sa sobom nožić i jednu staklenu teglicu. Trebaće vam da sakupite smolu. Nju stabla luče na mjestima gdje su oštećena kako bi se zaštitila od štetnih mikroorgnizama, jer ima izuzetno jako antiseptičko dejstvo.

Zato su je travari i narodni vidari oduvjek koristili za liječenje rana i raznih kožnih, kao i disajnih tegoba.

Kako se sakuplja borova smola
Budući da je veoma ljepljiva, najbolje je da je lagano odvojite nožićem i ubacite u staklenu teglicu ili plastičnu kutijicu. Prste i nožić najlakše ćete očistiti tako što ćete umočiti komad vate ili pamučnu krpicu u ulje, te ih trljati time sve dok se smola ne skine.

A s odjeće je možete skinuti pomoću alkohola, jer je on rastvara. Nikad nemojte skidati svu smolu s mjesta odakle teče. Uzmite najviše četvrtinu, pa potražite drugo stablo

Kako smo već naveli, četinari (ne samo bor) luče smolu kako bi zacjelili svoje rane i zaštitili se od najezde bakterija, gljivica i insekata. Ako se zateknete u šumi, a usput ste se ogrebali, neće škoditi da ogrebotinu odmah premažete smolom. Tako ćete spriječiti infekciju.

Olakšava iskašljavanje
U slučaju gripa, prehlade i upale pluća, koristi se tinktura od borove smole, jer pospješuje izbacivanje šlajma. Osim toga, uništava bakterije koje su izazvale upalu

podmlađivanje

Sastojci:

30 ml nevenovog ulja

50 g borove smole

50 g kvalitetnog domaćeg meda

25 g pčelinjeg voska

Priprema:

Zagrejte ulje na pari i dodajte mu smolu i vosak. Mješati sve dok se sastojci ne rastope. Sklonite to sa šporeta, a kad se prohladi, dodajte med. Sipajte melem u staklene teglice, koje ćete zatvoriti i ostaviti u frižideru. Svako veče nanesite melem na prethodno očišćeno lice, vrat i dekolte. Lagano ga umasirajte u kožu i ostavite da djeluje preko noći.

Izvor: agrosavjet

Leave a comment