Lifestyle

17 miliona pregleda: Video koji bi mogao da spasi mnoge živote

Prema Northwestern Medicine, jetra može u prosjeku metabolizirati jedno standardno piće u satu

Neurohirurg, čiji je sin tinejdžer poginuo tokom vožnje u pijanom stanju, detaljno je opisao koliko je stvarno potrebno tijelu da razgradi alkohol.

Doktor Brajan Hoflinger (Brian Hoeflinger) na TikToku je objavio video koji bi mogao spasiti mnoge živote. Doktor je pred sebe stavio čaše napunjene vodom kako bi rekreirao zabavu na kojoj se puno pije.

Koliko je potrebno jetri da metabolizira alkohol

– Recimo da popijete pet pića u prvom satu. Alkohol ulazi u vaš mozak unutar pet minuta od konzumacije i počinje utjecati na vas, ali ono što možda ne znate jest da vaša jetra metabolizira samo 30 mililitara alkohola na sat – rekao je.

Prema Northwestern Medicine, jetra može u prosjeku metabolizirati jedno standardno piće u satu.

– Trenutno imam 150 mililitara alkohola u svom sistemu, a na kraju sata potrošit ću samo 30 mililitara, što znači da će u krvotoku ostati 120 – dodao je.

Kako se zabava nastavlja, tako i doktor oponaša da pije još alkohola. Podsjetio je gledatelje da će nakon tri sata zabave tokom koje je konzumirao alkoholna pića, morati pričekati šest sati da njegovo tijelo metabolizira alkohol.

“Pozovite taksi”

To je važno jer neki misle da mogu prestati piti sat ili dva prije polaska i onda se odvesti kući, ali to nije tako.

– Bit ćete pijani do ranih jutarnjih sati. Alkohol se vrlo lako može nakupiti u vašem sistemu i satima neće nestati. Zato nemoj ulaziti u auto. Nemojte piti i voziti. Pozovite taksi. Najgora stvar koju možete učiniti je da pijete i vozite. Mogli biste povrijediti ili ubiti sebe ili, još gore, nekog drugog. Jednostavno nije vrijedno toga – poručio je.

Video je pregledan čak 17.2 miliina puta.

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button