Da li je zdravo da se VODA pije tokom jela?

kuharski-recepti

Često se vodi polemika o tome da li treba da pijemo vodu dok jedemo ili je to ipak strogo zabranjeno. Neki stručnjaci objašnjavaju kako nam voda razblažuje kiselinu u stomaku koja je zadužena za varenje hrane, a neki sa druge strane misle da voda istiskuje nesvarenu hranu iz želuca.

Hajde da saznamo istinu: da li voda sme da se pije tokom jela?

Prvo moramo da saznamo kako funkcioniše proces varenja hrane. Proces varenja započinje odmah kada razmišljamo o svom obroku. Tada se stvara pljuvačka u ustima koja kada žvaćemo hranu sadrži potrebne enzime za varenje i omekšavanje hrane.

Zatim, omekšana hrana ulazi u naš stomak gde se meša sa želudačnom kiselinom. U proseku je želucu potrebno oko četiri sata da svari hranu pre nego što je pretvori u tečnost ili humus. Potom ide dalje u creva odakle snabdeva svim hranljivim sastojcima naše telo. Sa druge strane, voda se ne zadržava mnogo u našem telu, potrebno je oko 10 minuta da naše telo procesuira oko 300 mililitara vode. Što bi značilo da vrlo brzo prolazi kroz prežvakanu hranu, vlaži je i brzo napušta stomak.

Sledeće što morate znati jeste da voda ne rastvara našu želudačnu kiselinu. Naše telo je složen i vrlo dobro podešen sistem. Naš stomak tačno zna kada nešto ne može da svari i samim tim luči više enzima i više kiseline da bi taj proces obavio. Čak i ako popijete pola litre do litar vode, to neće uticati na nivo kiselosti. Inače, voda ulazi u stomak i sa hranom, pogotovo voćem, primer je pomorandža ili lubenica koja se u proseku sastoji od 86 odsto vode. Inače, studije su pokazale da neka hrana može smanjiti nivo kiselosti u našim stomacima, ali se vrlo brzo vraća u normalu.

Tečnosti ne utiču na brzinu varenja. Ne postoje studije koje dokazuju da tečnost gura čvrstu hranu u creva pre nego što se ona potpuno svari. Naučnici tvrde da tečnost napušta telo brže od čvrste hrane, ali to ne utiče na brzinu varenja.

Tečnost možete piti dok jedete, samo nemojte piti pre nego što progutate hranu jer hrana treba biti natopljena pljuvačkom koja sadrži potrebne enzime za razlaganje i varenje. Ako ste navikli da pijete čaj sa hranom umesto vodom, ni u tome nema ničeg lošeg. Istraživanja pokazuju da ne postoji razlika u nivou kiselosti nakon pijenja čaja ili vode.

Temperatura vode koju pijete ne utiče na brzinu varenja niti na broj hranljivih sastojaka koje dobijate. Stomak može hranu zagrejati ili ohladiti do potrebnog nivoa.

izvor dnevno.rs

Leave a comment