Lifestyle

DŽABA PIJETE TOLIKO VODE, NEĆETE BITI HIDRIRANI: Samo jedan napitak je spas – spriječava znojenje i oporavlja tijelo

Tačno je da je voda savršena za održavanje hidratacije, ali većina ljudi misli da je tokom ljeta najvažnije unositi je u što većim količinama.

Međutim, previše unosa vode je loše za zdravlje i može da uzrokuje dugotrajna zdavstvena stanja. Kada su vrućine, mnogi posežu za hladnom vodom, u želji da održe hidriran organizam. Malo ko zna da je za hidrataciju potreban drugi napitak.

Kako bi se nadoknadila izgubljena tečnost, hidratacija se postiže unosom elektrolita, minerala koji pomažu u ravnoteži i regulisanju tečnosti u tijelu. Oni su nephodni za rad mišića, a najbolje je uzeti ih kada imate dijareju, povraćanje, probleme sa mokrenjem, nakon treninga i tokom vrućina.

Neka pića su sama po sebi prirodno bogata elektrolitima, dok se druga upotpunjuju posebnom formulom.

Umor, slaba cirkulacija, neregularan rad srca, mogu biti neki od znakova koji ukazuju da telu manjkaju elektroliti. Iako su voćni sokovi dobar izvor elektrolita, nisu najpogodniji napitak za nadoknadu natrijuma koji se gubi putem znoja.

Sportska pića su najlakša varijanta da telo lako nadoknadi elektrolite izgubljene teškim vežbama. Osim toga, i sami možete da napravite i dobar izvor elektrolita od jednog litra vode, 6 kašičica šećera i pola kašičice soli.

(MONDO)

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button