Lifestyle

HOLESTEROL NIKAD NIJE OD HRANE! Dr Čubrilo RAZBIO SVE ZABLUDE o zdravoj hrani i otkrio kako da OČISTITE ORGANIZAM!

Kako se pravilno čisti organizam i kada je pravo vrijeme za to, otkriva prof. dr Dejan Čubrilo, specijalista medicine sporta i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

Kada hranu ne varimo na pravi način, ta hrana koja se nije provarila je predmet djelovanja bakterija, gljivica ili parazita, svih onih koji vole takvu sredinu. Mikrobi vole prljavu sredinu. Nije poenta da smišljamo lijekove, nego da smislimo kako da sredinu napravimo takvom da njima ne prija.”

Zablude o detoksikaciji
* Detoksikacija je obavezna
“Loš holesterol, to je paradoks, on ima manje holesterola u sebi nego dobar! Čemu on služi? Ako imate kamion koji treba da prenese robu u neko mjesto, a ta roba je holesterol , to ide preko LDL-a, lošeg holesterola. On je prosto kamion koji ide i koji vozi da bi nešto prenio. A šta prenosi? Prenosi materijal za proizvodnju hormona. To radi loš holesterol. Da li je on loš? Nije. On je jako bitan. A kada taj kamion postaje loš? Kad zarđa. Mi to zovemo oksidovani holesterol, odnosno nešto što ne može da prođe granicu i uđe na to mjesto na koje smo poslali (da obavi posao i aktivira proizvodnju hormona). Taj holesterol koji je u tom zarđalom kamionu će se zalijepiti negdje i predstaviti početak razvoja ateroskleroze. Samo je taj holesterol loš.

Doktro Dejan Čubrilo otkriva i koja je granica holesterola prihvatljiva i šta treba uraditi u slučaju granične ili blago povišene vrijednosti.
“Svaki holesterol koji je 6 ili 6,5 ne tumačim kao tragediju ili nešto što je toliko loše. Tada zaključujem da se on previše pravi, odnosno da ga nešto stimuliše (insulin), da se ne izlučuje kako treba preko žuči ili da je zarđao.
Tada preporučuje pacijentima antioksidanse, i da u ishranu uvedu što više zdravih namirnica, voća i povrća. Druga stvar, kontrolom insulina. Ne jedemo šećer ili pazimo koliko ga jedemo; ne opterećujemo pankreas. Što se masnoće tiče, dr Čubrilo preporučuje da stavite manje od kafene kašičice, tek da jelo zamiriše. Treća stvar je kontrola eliminacije; da produvamo kanale žuči, da se ta žuč bolje izbacije u crijeva – biljkama. Limunada sa malo đumbira – limun provocira kanal, đumbir ga opusti, i ide napolje.”

* Najbolje čišćenje organizma postiže sokovima od svježe cijeđenog voća i povrća, bez unosa drugih namirnica
“Vi kada uzmete te sokove i više puta dnevno ih pijete, a ti sokovi su uglavnom napravljeni od raznog voća i povrća u blenderu, a mi smo sve to lijepo iščistili, pa je to presovano, a količina je vrlo galantna – oko 500 ml, vama će insulin skočiti kao da ste na testu opterećenja glukozom. To je takav skok insulina od tako zdravog soka, to će biti stimulus za blokadu topljenja potkožnih masnoća, stimulus za pravljenje više holesterola i stimulus da vam se jetra zamasti. Sok mora biti sa vlaknima, sa malo masnoće, sa semenkama, da se smiri taj odgovor pankreasa.

Bolje je sve to voće pojesti, ali šta ćete ako nemate dobar želudac? Ako nemate enzime za varenje u želucu? A to je danas epidemija”, smatra dr Čubrilo.
On kaže da smo enzime za varenje izgubili zbog stresa. Uslijed hroničnog stresa ti enzimi nestaju, hrana ne može da se vari, truli, i eto intoksikacije.
“Prvo što je zabranjeno u procesu detoksikacije jeste mast. Nema ni maslinovog ulja. Ako imate organizam koji je intoksiciran, to znači da jetra više ne može da se bori, puna je toksina. Zašto toj jetri davati zadatak da ona obrađuje te masti? Pustite je da se oporavi, dajte joj minimalne količine.

kada neko ima povišen holesterol i masnu jetru
“Ako imate masnu jetru, a imamo je proprilično svi, manje ili više, vi automatski imate povišen nivo insulina. To je hormon koji proizvodi pankreas da bi regulisao šećer i varenje. Ako se povećava u toku dana više ili manje, on će da pravi masti u jetri. To mu je posao. Holesterol ne dobijate iz hrane. Ako svaki dan jedete ćevape, pljeskavice, velike porcije, vi ćete napraviti poremećaj varenja i intoksikaciju od toga. Ali povišen nivo insulina će biti taj koji će u fabrici proizvodnje – jetri, gdje se on pravi, da stimuliše proizvodnju holesterola. Ko ima povišen holesterol ima i povišen insulin, i obratno”, kaže dr Čubrilo.

Jedite meso bez ulja, spremljeno u vodi, stavite puno povrća u taj lonac i napravite obrok bez ulja, da biste ručali a da se ne intoksicirate. Jaja izbacujemo, mlijeko takođe”, objašnjava stručnjak.
Jedna od zabluda kaže da je čajeve protiv zatvora obavezno koristiti u procesu detoksikacije. Dr Čubrilo slikovito objašnjava šta misli o tome:
“To je zabranjeno! Ako magarca koji je iznemogao i star tjerate, vi ćete ga ubiti. To je isto sa crijevima koja ne rade, koja su opstipaciji. Ona su zaključana. Zgrčena. Vi takvo crijevo kad terate kao ono umorno magare, sjetite se ovih riječi i nemojte uzmati čaj koji će da stimuliše crijeva, to je kao da ste pocepali ta crijeva, kao da ih stimulišete da se još više umaraju. Tada crijeva krvare, pa hemoroidi prorade jer ste ih vi potjerali. Morate obnoviti crijeva, a kako? Tako što ćete povećati nivo energije u vašim ćelijama.

Imate dva goriva za energiju, jedno je šećer, drugo je mast (trigliceridi). Kad su trigliceridi niski, vi nemate energije. Oni ili se ne tope ili ne ulaze u sistem preko crijeva. Nemate glavno gorivo koje sagorijeva mirno, polako i tiho i daje energiju. Ostaje vam jedino šećer, a to je jako skupo gorivo, jer pravi druge probleme. Njega morate unositi na svakih pola sata i stalno ste gladni.

Najbolji izvor masti je onaj koji se topi sa našeg masnog tkiva i pretvori se u energiju. Insulin spriječava to topljenje masti. Njegovom kontrolom dobićete puštanje topljenja masti.

Dr Čubrilo o zdravim masnoćama i kako dolazi do zatvora
Ako pojedete 20 badema, struliće tri četvrtine. Od tih badema ništa neće ući u vas, a samo će da poveća količinu loših bakterija i truleži, i opteretiće se pankreas. Jetra to mora da obradi, a već je umorna. Umorna jetra opterećena dodatnom hranom, insulin koji je skočio blokira topljenje masti, vi energiju nemate, a vaša crijeva se zatvaraju.

Da li uspješna detoksikacija znači gubitak kilograma?
Iako to svi danas rade da bi izgubili kilograme, uspešna detoksikacija ne mora da ima veze s tim.

“Uspješna detoksikacija znači uspostavljanje normalne funkcije crijeva. To je precizna definicija. Ako smo uspjeli crijeva da podignemo iz minus faze u normalu, da ona počnu da rade svoj posao, nema više intoksikacije”.

Jedna stolica dnevno je dovoljna, ali stolica nije mjera. Ljudi mi često kažu: Doktore ja imam nekoliko stolica dnevno, ja imam brz metabolizam. Metabolizam je ona farbika gdje se vama od onoga što stigne u ćelije napravi energija. Ko to ima, taj ima brz metabolizam, a ne koji ima više stolica. Taj je glavnom bolestan koji ima više stolica, ne vari hranu, sve prolazi kroz njega i spada u klasičan izgled mršavca koji ne može da se ugoji jer nema dovoljno enzima da vari hranu.

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button