Kako razgovarati s djetetom o masakru u beogradskoj školi

kuharski-recepti

Osjećati tjeskobu, napetost, tugu i zabrinutost zbog tragedije iz beogradske škole, sasvim je normalno. Dijete je došlo u školu naoružano i pucalo na svoje kolege. S 13 godina ubio je domara, osam učenika, ranio ih još toliko. Umjesto rođendana roditelji jedne djevojčice jučer su je sahranili. Da nasilje rađa nasilje, nažalost, dokazalo se dan kasnije kad je u Srbiji 21godišnjak ničim izazvan ubio osam ljudi. Više ovo nisu vijesti s drugog kraja svijeta niti “deseta” notica na portalima. Ovo su prve vijesti koje ugledamo čim otvorimo neki ekran. Ovo su vijesti koje čujemo i mi i djeca sa svih strana. I nemoguće je da nemaju utjecaj o čemu su pojasnili iz HZJZ-a.

Snažan dojam
Kako su uputili iz Zavoda – nije neočekivano ako ste pod snažnim dojmom onoga što se dogodilo posljednjih dana. Moguće je da snažnije osjećate tjeskobu, zabrinutost, napeti ste ili tužni ili vas obuzima strah i osjećaj bespomoćnosti. Možda to primjećujete kod svojih članova obitelji i bliskih osoba.

Posebno obratite pažnju na djecu i mlade. Djeca i mladi već su dulje vrijeme izloženi različitim stresovima i pritiscima u većoj mjeri nego ikad prije. U ovakvoj nadasve ranjivoj situaciji njima potrebno pristupiti s posebnim strpljenjem, empatijom i razumijevanjem.

Osim dostupnosti ovih vijesti djeca ih i sama komentiraju među sobom. Kako upućuju iz HZJZ-a, djeci ovu situaciju treba pojasniti na način primjeren njihovom uzrastu. Umiriti ih i ohrabriti. Navode kako je dovoljno pokazati zainteresiranost i pružiti im priliku za razgovor.

Ohrabrite ih da postave pitanja i poručite im da ste „tu“ – spremni odgovoriti na njihovu zabrinutost, pružiti djetetu oslonac kao i sve ostalo što mu je u ovom trenutku potrebno. Iskren razgovor, u kojem djetetu dajete ne samo sigurnost i svojevrsnu zaštitu već i prostora da izrazi kako se osjeća i koje mu sve misli prolaze glavom, pokazat će vam kako se ono nosi s događajem te jesu li se, primjerice, pojavili određeni strahovi, navode iz HZJZ-a.

Svakako savjetuju smanjiti izloženost vijestima o ovim tragedijama. Pripaziti kakvim su sve informacijama izložena djeca i distancirati i sebe i njih od mobitela, televizije i drugih medija.Također, dostupni su telefoni za psihološku pomoć. Telefon za psihološku pomoć 01/48 28 888 dostupan radnim danom 10-22 sati.
Hrabri telefon za djecu: 116 111
Hrabri telefon za mame i tate: 0800 0800
U sklopu KBC Zagreb djeluje Centar za krizna stanja i prevenciju suicida gdje se može doći bez uputnice od 8 do 20 sati. Ili pak nazvati telefonom 01 2376 470 od 0 do 24 sata.

Leave a comment