Lifestyle

KO OVO ZNA O RAKU DEBELOG CRIJEVA, MOŽE DA SPASI ŽIVOT: Doktor upozorava, ovo je simptom na KOJI MORATE OBRATITI PAŽNJU

Najveći broj karcinoma debelog creva nastaju od polipa u unutrašnjem sloju creva ili rektuma. Na njihovo prisustvo mogu ukazati simptomi kao što su bol, krvarenje, promjena boje stolice, ali i laboratorijske analize koje pokažu manjak gvožđa u krvi.

Dok mali polipi mogu da uzrokuju pojavu vrlo tankih crvenih pruga od krvi na fecesu, veliki mogu da dovedu do stomačnih grčeva i bolova, a stolica čak postane skoro crna.

Ljekari upozoravaju da su među najčešćim uzrocima nastanka polipa pogrešna ishrana – mnogo masnih i prženih jela, crveno meso poput govedine i svinjetine, kao i mesne prerađevine – kobasice, salame i viršle.

Neće se svaki polip pretvoriti u karcinom, ali ljekar mora da obavi detaljan pregled i odluči kako će biti tretiran.

U najvećem broju slučajeva polipi kolona su dobroćudni. Međutim, adenomatozni polipi, koji se najčešće ispoljavalju između 58 i 63 godine, mogu prethoditi karcinomu. On, u prosjeku, nastaje za oko pet godina. Obično ne daju simptome, pa treba raditi redovno analizu stolice jer se time može otkriti takozvano okultno (skriveno) krvarenje.

Polipi mogu da dovedu i do zatvora, ali i proliva i nadimanja. Upozoravajući znak je i stolica uskog promjera. Kada su adenomi veliki i nalaze se u rektumu, mogu da izazovu obilan proliv i, kao posljedicu, dehidrataciju.

Razvoju karcinoma mogu da doprinesu i nezdrave navike, kao što su pušenje, konzumiranje alkohola i prekomerno sedenje.

Ukoliko imate u porodičnoj medicinskoj istoriji slučaj karcinoma debelog crijeva, preporučuju se preventivni pregledi i testiranje – kolonoskopija, ultrazvuk, skener.

U nultoj fazi, karcinom je još uvek samo u unutrašnjem sloju sluzokože debelog crijeva ili rektuma. Tada se hiruški uklanja, a ako je veći, može se ukloniti i dio crijeva.

Prvi stadijum označava vrijeme kad se karcinom upravo učvrstio u zidu crijeva, a u polipu se otkriju kancerozne ćelije. I tada je rešenje hirurška operacija. U drugom stadijumu, karcinom prolazi kroz zid crijeva, ali još nije stigao do limfnih čvorova. Uz hirurško uklanjanje, lekar će najčešće preporučiti i hemoterapiju.

Ako karcinom nije otkriven do treće faze, on će se proširiti i na limfne čvorove. Tada će operaciju, najvjerovatnije pratiti i hemoterapija i zračenje.

Stadijum četiri znači da se karcinom proširio i na druge vitalne organe. Tada nema puno izgleda da bi operacija pomogla, ali će ljekari ponekad preporučiti hemoterapiju kako bi se tumori smanjili i možda, kasnije, odstranili. Terapija, u velikoj mjeri, zavisi od tog gdje su, tačno, nastale metastaze.

Uz pravilnu ishranu, manje sjedenja i redovne preglede, veoma je važno da se eventualni karcinom otkrije u što ranijoj fazi kako bi se terapija uspješno sprovela a život pacijenta produžio.

( Lepa&Srećna )

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button