Lekari razrešili dilemu: Koliko puta nedeljno treba da se kupamo

kuharski-recepti

Tuširanjem skidamo nečistoće sa tela, ali umemo i da suviše isušimo kožu, narušimo njenu prirodnu zaštitu i na taj način osiguramo nesmetan prodor bakterijama u telo.

Čistoća je bitna, ali šta se dešava kada se previše tuširamo?

Normalna koža zaštićena je slojem masnoća i dobrim bakterijama, koje štite kožu od isušivanja i prodora loših bakterija.

Prosečna pH vrednost kože je 5,5, što je dobra sredina za zaštitu od štetnih mikroorganizma i negativnih uticaja iz okruženja.

Kiseli zaštitni sloj štiti kožu od infekcija, iritacija, alergija i isušivanja.

Često se agresivnim sredstvima za negu naruši taj zaštitni sloj, usled čega se javlja osećaj svraba, a koža postaje iritirana i suva.

Javljaju se male pukotine na površini kože, čime se omogućava prodor bakterijama i alergenima.

Imunološkom sistemu potrebna je određena bakterijska stimulacija, uključujući bakterije nastanjene na zaštitnom sloju kože. Ukoliko ove bakterije pranjem tela prebrzo uklanjamo, dolazi do poremećaja, jer telo nema mogućnosti da dovoljno brzo osigura dovoljne količine antitela.

Deca su posebno osetljiva

Antibakterijski sapuni mogu doprineti ovom procesu, jer suviše agresivno ubijaju prirodnu bakterijsku zaštitu naše kože.

Deca su posebno osetljiva, jer njihova koža još nema prirodan kiseli zaštitni sloj pH vrednosti 5,5. Zbog toga neki pedijatri i dermatolozi ne preporučuju svakodnevno kupanje dece.

Koliko često se treba tuširati?

Ne postoji jedinstven odgovor, većina stručnjaka savetovaće jedno tuširanje dnevno. Ima i onih koji smatraju da je kupanje dva ili tri puta nedeljno bolje za zdravlje.

Dosta toga zavisi od prirode posla kojim se čovek bavi. Neko provede sate na suncu na polju i sigurno je da će morati češće da se kupa, nego neko ko je većinu vremena u hladovini.

Ipak, osobe koje imaju neke oblike alergija, ili posebno masnu kožu, mogu razmisliti i o češćem kupanju. S druge strane, neka stanja kože mogu zahtevati da se tuširanje svede na minimum.

Koliko dugo treba da traje kupanje?

Ima bitne razlike između tuširanja od nekoliko minuta i kupanja u kadi od pola sata. Stručnjaci tvrde da dugotrajno izlaganje toploj vodi i kupkama nikako nije dobro za kožu i kosu.

Čistoća je uslov dobrog zdravlja, ali nije potrebno ribati svaki deo tela, osim ako se nismo valjali u blatu.

izvor b92.net

Leave a comment