Lifestyle

MLADI GUTAJU OVE TABLETE KAO LUDI, A NE ZNAJU OVO: Posljedice su strašne, a glavno pitanje je kako do njih dolaze?

Januarski ispitni rok kuca na vrata. Čitaonice su krcate, a noći neprospavane. Međutim, osim čitaonica koje pune marljivi studenti, pune se i apoteke.

Potražnja lijekova među studentima je sve veća, a u najčešće spadaju, vjerovali ili ne, upravo oni za koncetraciju.

A ovakve vrste stimulansa za poboljšanje koncentracije i održavanje budnosti sve češće koriste i mladi tinejdžerske dobi. Još opasnija je činjenica da ih miješaju sa kafom i energetskim napicima. Takvi preparati su puni feina, tanina i ostalih supstanci koje nisu preporučljive za mlađe od 18 godina, ali svakako ne preporuluju se ni starijima.

Međutim, ljekari i farmaceuti upozoravaju da primena spomenutih supstanci, bez savjeta stručnog lica, kao i njihova nekontrolisana upotreba, mogu ozbiljno ugroziti zdravstveno stanje osobe.

U apotekama mogu da se kupe bez recepta

Ovaj “trend” kod mladih nam je i potvrdila i farmaceutkinja jedne prestoničke apoteke i objasnila da je mešu mladima najveća potražnja za tabletama koje održavaju budnost.

“Mlađa populacija najviše potražuje ovakve suplemente, tačnije najčešće studenti u toku ispitnih rokova, ali dolaze i mlađi od 18 godina s tim što farmaceut mora da proveri da li kupac koristi određenu terapiju ali i da na osnovu slobodne procene proveri u koju svrhu se kupuju preparati”, objasnila je apotekarka.
Pošto je riječ o suplementima, oni mogu da se kupuju u apoteci bez recepta, ali sagovornica naglašava da i preparate koje možemo kupiti bez recepta, ipak ne smijemo koristiti “na svoju ruku”.

“Preporuka ljekara ili farmaceuta je obavezna, bez obzira što se tablete za poboljšanu koncetraciju mogu kupiti bez recepta. Utvrđuje se za koje potrebe se koriste, ko će ih koristiti, da li se trenutno koristi određena terapija”, kaže sagovornica Espresa.

Koje su to supstance koje potpomažu koncentraciju i budnost?

Na tržištu postoji veliki broj tableta za poboljšanje koncentracije i sam odabir pravog preparata može biti pravi izazov. Od davnina je poznato da neke biljke ili njihovi ekstrakti mogu da utiču na poboljšanje koncentracije i rad mozga.

“Vitamini B su jedni od najrasprostranjenijih vitamina u namirnicama i od vitalne važnosti su za funkcionisanje organizma. Poznato je i da riblje ulje ima razna pozitivna dejstva na celokupan organizam. Jedno od njih jeste i poboljšanje koncentracije. Takođe, Ginkgo biloba tablete za koncentraciju veoma su rasportranjene na našem tržištu”, rekla je Tijana Ilić, magistar farmacije.

Dodala je da, iako su sigurni za konzumiranje, prilikom uzimanja suplemenata važna je konsultacija sa ljekarom i farmaceutom.

Određeni dijetetski suplementi mogu da vas učine pospanijim, anksioznijim, budnijim i slično. Zato je važno da se razgovara sa ljekarom o najboljem periodu dana za uzimanje lijekova ili suplemenata. Takođe, dobro je raspitati se da li kombinacija nekih lijekova i suplemenata koji se uzimaju mogu da izazovu neželjene efekte”, ispričala je Tijana.

Ipak, oprezno sa kofeionom!

Kofein je supstanca koja utiče na budnost i pokreće aktivnosti u organizmu, zbog čega milioni ljudi na planeti dan počinju uz jutarnju kafu. Kofein je psihoaktivna supstanca koja se najviše konzumira na svijetu i pomaže nam da se osjećamo življe i budnije. Zabluda je da ga ima samo u kafi. Ove supstance ima i u čokoladi, zelenom i crnom čaju, energetskim pićima, itd.

Ova psihoaktivna susptanca može se kupiti u apoteci u određenim dozama, ali je propisana njihova upotreba. A ako se koristi u večernjim satima, može da poremetiti san, dok nedostatak sna može izazvati pravi haos u organizmu. Tako da je na neki način paradoksalno, jer manjak sna uništava koncetraciju” ispričala je sagovornica za Espreso.

I ovaj preparat spada u suplemente, te se može kupiti bez recepta. A kakve kontraindikacija može imati nekontrolisana upotreba kao i upotreba bez savjeta stručnjaka, objasnila je farmaceutkinja Tijana.

Kofeinske tablete neki koriste uzajedno sa drugim namirnicama koje takođe sadrže kofein što može biti jako opasno. Tako pretjerana upotreba ove supstance može izazvati razdražljivost i nervozu, stomačne tegobe, glavobolje, poremećaj sna, ubrzan rad srca kao i povišen pritisak. Zato se moraju konzumirati onako kako stoji u deklaraciji i ne smiju se kombinovati zajedno sa, na primjer, kafom, crnim čajem ili čokoladom, time se onda prekorači dozvoljena doza”, zaključila je Tijana Ilić za portal Espreso

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button