Lifestyle

MOJA SVEKRVA SVAKI PUT ODSIJEČE VRH SPUŽVE ZA SUĐE: Kad sam vidjela zašto odmah sam uradila isto

Davno je dokazano da je spužva za suđe jedna od najprljavijih stvari u našem dom. Koliko često mijenjate svoju spužvu? Ako je koristite svakodnevno po nekoliko puta, preporučuje se mijenjanje čak jednom sedmično. Ali ovdje je odličan trik da ona može potrajati i do tri sedmice. Neka istraživanja su pokazala da trik sa stavljanjem spužve u mikrovalnu zapravo ne ubija značajan broj bakterija. Ono što je jako bitno jest dobro isprati spužvu nakon pranja u vrućoj vodi i ostaviti je da se osuši na zraku. Ako je predugo ostavite u vodi, stvarate pogodno mjesto za razmnožavanje bakterija i stvaranje plijesni.

Također, ako imate perilicu za posuđe koju povremeno koristite, spužvu možete ubaciti u mašinu za veš barem jednom sedmično kako bi se dobro oprala i temeljito isprala od ostataka hrane. Zatim je dobro osušite na zraku. Tako održavanu spužvu možete koristiti i do tri sedmice.

Kada su prošle tri sedmice, možete joj produžiti životni vijek za barem još dvije sedmice, ali nikako na pranje posuđa

Staru spužvu možete iskoristiti za čišćenje kante za smeće ili WC školjke. Ali nikako nemojte čistiti svo troje sa istom spužvom.

Prije nego što joj promijenite upotrebu, obavezno odrežite vrh te spužve kako biste za nekoliko sedmica mogli razlikovati koja je stara, a koja novija spužva. Iako ih vjerojatno nećete držati na istome mjestu, svaka mjera opreza je i više nego dobrodošla. Na taj ćete način spužvu iskoristi do kraja, što znači da možete uložiti i u one malo skuplje spužve napravljene od celuloze koje bi i same trebale duže potrajati te će vam se taj ulog na kraju isplatiti.

novi.ba

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button