Lifestyle

MOZAK OTUPI, PAMĆENJE SE GUBI: Ako ih ne jedete, pozdravite se s pameću – obavezna bar jedna dnevno!

Za razvoj zdravog mozga, kao i za održavanje njegove vitalnosti u poznim godinama, važno je da se zdravo hranite. Svakoga dana jedite po jednu namirnicu iz svake od 10 grupa koje vam preporučuje nutricionisti.

Nutricionisti kažu da nikad ne treba da idete u kupovinu kad ste gladni. Tada ste u većem iskušenju da uzmete nezdrave grickalice umjesto da se okrenete zdravijim vrstama hrane. Također, treba da uvijek krenete sa spiskom namirnica kako ne biste podlegli izazovima

Evo šta treba da bude na listi da bi mozak i nervni sistem uvijek bili dobro ishranjeni. Uma Naido, nutricionista koja se školovala na Harvardu, napravila je spisak vrsta namirnica – bar po jednu iz svake grupe treba jesti svakog dana.

1. Bobičasto voće – borovnice, maline, kupine i jagode su među najzdravijim namirnicama koje bi trebalo da jedete bar dvaput sedmično. Kad je sezona svježeg voća, slobodno se poslužite njima i mnogo češće. Važno je da znate da zamrznute bobice očuvaju svoje dragocijene nutrijente u velikoj mjeri.

2. Voće i povrće u bojama duge – ako tako “ofarbate” svoj tanjir, znaćete da sete uzeli sve neophodne antioksidante. Žute i zelene paprike, zelena salata, rukola, kupus i radič treba da dopunite jabukama, citrusima, grožđem i kivijem.

3. Antioksidansi – najviše ćete, sigurno, uživati u čokoladi, ali se pobrinite da bude – crna. I vitamini imaju antioksidansna svojstva, a poslije 40. godine, možda će vam biti potrebni i suplementi.

4. Proteini – najbolji izvori su piletina, junetina, morski plodovi i jaja. Organski uzgoj je uvijek najbolji izbor. Od biljnih izvora, preporučuju se mahunarke – pasulj, sočivo, grašak, leblebija i soja.

5. Orašasti plodovi i sjemenke – značajni su kao izvor omega masnih kiselina, kao i vitamina i minerala. Birajte laneno sjeme, čiju i konopljino seme, orahe, brazilski orah. Doza od 50 gr dnevno će biti dovoljna.

6. Fermentisana hrana – održava zdrava crijeva, a tako se smiruju svi upalni procesi u tijelu. U ove namirnice spadaju jogurt, kefir, kao i kiseli kupus, koji će obezbijediti jednako važna vlakna.

7. Ulja – treba izbjegavati višak zasićenih masnoća kao i prženje namirnica u ulju, ali valja koristiti izvore zdravih masti – maslinovo ulje, avokado, masne ribe. Ne zaboravite da su bogati kalorijama!

8. Vlakna – mnoge od nabrojanih namirnica će zadovoljiti i potrebe organizma za vlaknima – voće i povrće, ali i žitarice.

9. Mliječni proizvodi – najbolja preporuka su – jogurt i kefir. Postoje izuzeci, kao što je poremećaj ADHD, kada će ljekar naglasiti da li treba koristiti mlijeko u ishrani.

10. Začini – nemaju kalorija, poboljšavaju ukus hrane, ali – mogu i da pojačaju apetit. Za “zdrav mozak”, savjetuju se kurkuma, ruzmarin, oregano, crvena paprika i biber.

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button