Lifestyle

NAJGORE NAMIRNICE U “ZDRAVOJ HRANI”: Ne kupujte ni slučajno! Dr Svetlana savetuje šta da izbegnete

I u prodavnicama zdrave hrane prodaju mnogo nezdravih namirnica – ove su najgore!

Stalna upozorenja na važnost zdrave ishrane podstiču nas da se interesujemo za poreklo namirnica, a posebno su omiljene prodavnice “zdrave hrane”.

Međutim, čak i ako na nekim namirnicama piše da su “zdrave”, tojest, stoje na rafovima sa oznakom “zdrava hrana”, to ne znači da su i dobre za naše zdravlje, upozorava prof. dr Svetlana Stanišić.

“Pre svega, treba što više izbegavati prerađene namirnice“, rekla je dr Stanišić, profesorka fizičke hemije i stručnjak za zdravu hranu u emisiji “Jutro” na TV Prva. “U pomenutim rafovima ćete naći mnogo takvih proizvoda, a među njima razne prerađevine, često pune veštačkih, beskalorijskih zaslađivača i tome slično. To su, na primer, instant žitarice pune kukuruznog sirupa, integralni keks na kojima piše `fit`, `fintes` ili `diet`, a zapravo su bliski po sastavu običnim alternativama”.

Ona je upozorila i na česte zablude o poreklu hrane. “Ponekad verujemo da je samo poreklo dovoljno kao garancija kvaliteta i bezbednosti, a to nije slučaj. Ako je riba ulovljena u reci, može se dogoditi da je zagađena, kako se dogodilo sa rekom Lim”, podsetila je ona. To bi značilo da je riba iz veštačkog uzgoja ipak zdravija.

Izvor: Lepa&Srećna

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button