Namirnice koje vam mogu pomoći da se rashladite tokom vrućih ljetnih dana

kuharski-recepti

Uz toplotni talas koji je posljednjih dana zahvatio Evropu mnogi će spas potražiti u klimatiziranim prostorima, međutim, konzumiranje određenih namirnica također vam može pomoći da se rashladite.

Prije svega preporučuje se da pijete puno tekućine. Zatim da jedete hranu koja rashlađuje kako biste hidrirali mišiće i kožu i održali zdravu unutrašnju tjelesnu temperaturu.

Među namirnicama koje vam mogu pomoći da se rashladite nalazi se:

Hrana bogata vodom

Ne samo da voda za piće održava vaše tijelo hladnim i hidratiziranim, tako i konzumiranje hrane s visokim sadržajem vode, poput svježeg voća i sirovog povrća. Primjeri uključuju jabuke, dinju, lubenicu, mango, krastavce, paradajz, celer, zelenu salatu ili rotkvice.

Kako ovo voće i povrće hidrira ćelije u vašem tijelu, temperatura vašeg tijela će se smanjiti i možda nećete morati da uključujete klima-uređaj.

Lisnato povrće i integralne žitarice

Zeleno lisnato povrće bogato je kalcijumom, a kalcijum pomaže u regulaciji unutrašnje tjelesne temperature.

Većina cjelovitih žitarica je bogata magnezijumom, koji ne samo da može opustiti mišiće i nervne ćelije, već može povećati potrošnju kalcija u krvotoku, što pomaže vašem tijelu da održava pravilniju tjelesnu temperaturu.

Ljuti začini

Vjerovali ili ne, “ljuta hrana” vam može pomoći da se rashladite. Razmotrite popularne recepte u zemljama s toplom klimom i otkrit ćete da su mnogi puni začina i ljutih sastojaka.

Začini povećavaju tjelesnu temperaturu, kao i puls i znoj. Ovo zapravo čini da se osjećate hladnije smanjujući razliku između temperature vašeg tijela i zraka.

Svježa menta

Svježa menta često djeluje kao dobro sredstvo za hlađenje jer pokreće nerve osjetljive na hladnoću u ustima, a može biti savršena u kombinaciji sa svježim voćem i povrćem.

Grah i slanutak umjesto mesa

Grah i slanutak su dobra alternativa mesu kada vam je vruće. Proteini u grahu i slanutku se lakše probavljaju i neće povećati vašu tjelesnu temperaturu koliko će to učiniti meso, piše Klix

Leave a comment