Lifestyle

NUTRICIONISTA UPOZORAVA – NE KUPUJTE OVA JAJA: Drže ih po marketima, a nisu bezbjedna! Izbjegavajte i ona sa oznakom 2 i 3

Osim oznake na kutiji jaja na koju bi potrošači trebalo da obrate računa, savetuje im se i da ne kupuju jaja koja se čuvaju van frižidera, kao i da ih ne konzumiraju nakon isteka roka trajanja.

Mnogi od nas gotovo svakodnevno konzumiraju jaja čija je ponuda po marketima posljednjih godina dosta raznovrsna. U ponudi se mogu naći jaja različitih veličina i oznaka, a šta nam tačno sve one govore, objašnjava Ana Banduka Todorović, nutricionista – specijalista javnog zdravlja.

Prije svega, kada govorimo o vrsti jaja, nutricionistkinja ističe da su prepeličja jaja ta koja su najzdravija jer u nutritivnom smislu imaju višestruko više nutritijenata u odnosu na kokošija. Takođe, značajan je faktor i to da li konzumiramo jaja koka iz kaveznog ili slobodnog uzgoja, a kako biste se uvjerili u kvalitet jaja, najbolje je da okrenete njihovu ambalažu gde ćete videti sitnu oznaku sa brojem koji označava poreklo jaja, odnosno o kakvom načinu uzgoja koka nosilja je riječ.

Šta označavaju brojevi na jajima?

0 – Jaja organski uzgoj

1 – Jaja koka iz slobodnog uzgoja

2 – Jaja iz podnog uzgoja

3 – Jaja iz kaveznog uzgoja

Nula označava organska jaja, koja su i najskuplja, broj 1 jaja iz slobodnog uzgoja gdje kokoške provode vrijeme napolju, imaju pristup njihovoj prirodnoj hrani i slobodno se kreću.

Jaja srećnih koka?

Broj 2 označava podni uzgoj, ali iako se takva jaja prodaju pod sloganom “srećnih koka”, imajte u vidu da to nije slučaj jer su jednako zatvorena kao ona pod brojem 3, sa tom razlikom što se koke iz podnog uzgoja kreću u okviru zatvorenog prostora.

“Svakako su bolja jaja iz slobodnog uzgoja dobijena od koka koje kljucaju napolju i izložene su suncu, nisu zatvorene u kavezu. Na taj način koke apsorbuju D vitamin koji konzumiramo putem jaja, čistije su i nemaju puno hormona. Preporuka je da ko može kupi takva jaja jer je u pitanju zdravija varijanta”, kaže nutricionistkinja.

S druge strane, kada je u pitanju veličina jaja, navodi da ona nema nikakve veze sa njihovim kvalitetom, već je stvar samo ličnog afiniteta.

“Oznake na jajima označavaju njihovu porijeklo, a propisuje ih zakonska regulativa koja nam garantuje ispravnost jaja, da je ono bezbjedno za upotrebu”, ističe naša sagovornica.

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button