Lifestyle

SIR NIKAKO UZ JAJA, MLIJEKO OVOLIKO PUTA NEDJELJNO! Sve o mliječnim proizvodima: Jedni su BOMBA za zdravlje, sa drugima OPREZ

Mlijeko i fermentisani mliječni proizvodi su nevjerovatno korisni za zdravlje, prvenstveno poboljšavaju rad sistema za varenje, a neki su dobri i za srce, vitalnost kostiju, mišića… Preporuke u vezi sa korišćenjem mlijeka i mliječnih proizvoda su različite.

Postavlja se pitanje kako da izaberemo što kvalitetniji i zdraviji mliječni proizvod. O tome je za “RTS Ordinaciju” govorio nutricionista Đorđe Pejić.

Koliko često treba da koristimo mlijeko i mliječne proizvode
“Da bi to bilo umjereno i dobro izbalansirano obično je to tri puta nedjeljno. Obično svojim pacijentima, koji nemaju problem sa metabolizmom zasićenih masti, kažem da je tri puta nedjeljno sasvim korektno”, rekao je nutricionista Đorđe Pejić i dodao da problem sa zasićenim mastima često imaju pacijenti sa insulinskom rezistencijom i dijabetesom tipa dva.

Jogurt ili kiselo mlijeko
Nutricionista Đorđe Pejić prednost daje kiselom mlijeku, navodeći da je kod oba proizvoda riječ o istom načinu proizvodnje, s tim što je u kiselom mlijeku tri puta manje laktoze nego u jogurtu.

Tvrdi ili meki punomasni sir
“Dve trećine populacije ima netolerantnost na laktozu, nema dovoljno laktaze koja razlaže laktozu“, objasnio je nutricionista i preporučio tvrdi punomasni sir zbog manjeg procenta laktoze.

Kajmak ili puter
“Puter ima veći kalorijski unos, ima veći procenat masti, dok u kajmaku imamo određenu količinu kazeina, veći digestivni problem ćemo imati ako pojedemo određenu količinu kajmaka”, razjasnio je nutricionista i kao zdraviju opciju preporučio puter.

Oba proizvoda imaju buternu kiselinu, ovom kiselinom hranimo naše dobre bakterije u crevnoj flori”, rekao je nutricionista Pejić i dodao da je oba proizvoda najbolje jesti ujutru.

Korisno: Kajmak sadrži dosta K2 vitamina, a vitamin K2 je zadužen da kontroliše apsorpciju kalcijuma. Bolje birati žućkasti kajmak nego bijeli.

Mladi sir ili pavlaka“Danas na tržištu ima mladih sireva kojima je oduzet određen procenat masti i dodati su određeni stabilizatori na bazi hidrata. Taj mladi sir ima manji procenat masti, ali ima veći procenat ugljenih hidrata. Više laktoze ima mladi sir, ali ima niži kalorijski unos, procenat masti u pavlaci je veći, mladi sir je vrsta sira koja je najbolji odabir, domaći pravi, industrijski nisu”, istakao je nutricionista.
Sir sa plijesnima ili parmezan
“Parmezan ima najmanji procenat laktoze i ima veliku količinu kalcijuma, plavi ili buđavi sirevi su rizičniji kod osoba koje imaju neke alergijske reakcije. Za pripremu ovakvih sireva koriste se kulture na bazi penicilina što može napraviti dodatnu alergijsku reakciju. Odabrao sam žuti, jači, sir jer ima manji procenat laktoze i dosta kalcijuma i vitamina A, odnosno beta-karotena”, istakao je nutricionista.

Dodaje da se svi sirevi vare oko dvanaest sati i stvaraju jako kiselu reakciju. U studijama piše da čim uzmemo sir sa većim procentom masti, tijelo se zatvara narednih dvanaest sati šta god da pojedete“, objašnjava Đorđe Pejić.

Sa čim sir ne treba da se koristi
Sireve ne bi trebalo kombinovati sa jajima jer su jaja zasićene masti, bilo bi poželjno da samo jedna vrsta zasićenih masti bude u jednom obroku. Može u kombinaciji sa pilećim ili ćurećim prsima, kao i sa povrćem“, rekao je nutricionista Đorđe Pejić za RTS Ordinaciju.

(MONO/RTS)

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button