Lifestyle

SVJETSKI POZNAT DOKTOR OTKRIVA VELIKU TAJNU MEDICINE: Radite ovo i tijelo će se samo izliječiti, bez ikakvih TABLETA!

Doktor Michael Greger autor je bestselera “Kako ne umrijeti”, a njegovo stručno polje pokriva ishranu, sigurnost hrane i javno zdravlje.

On je javnosti otkrio kojih šest namirnica bi svakodnevno trebalo jesti kako bismo se zaštitili od teških bolesti, poput raka, srčanih bolesti i dijabetesa.

On smatra da je najveća tajna medicine znati šta da unesete u tijelo, tako da se ono samo izliječi, a vi budete siti i zdravi.

1. Mahunarke

Sočivo, leblebije, sušene polovine graška, soja i sve vrste pasulja su obavezne. Možda vam se supa od graška i umakanje šargarepe u humus ne čini korisnim, ali i tako unosite mahunarke.

Trudite se da pojedete bar tri porcije mahunarki dnevno. Jedna porcija je, na primer, četvrtina šoljice humusa, pola šoljice kuvanog pasulja, sočiva, tofua ili puna šoljica svežeg graška ili proklijalog sočiva. Iako je i kikiriki tehnički mahunarka, doktor Greger ga je svrstao u kategoriju orašastih plodova (zbog nutritivne vrednosti).

2. Bobičasto voće

Jedna porcija bobičastog voća je oko pola šoljice svježih ili zamrznutih, a sušenih četvrtina šoljice. Iako su, biološki gledano, banana, avokado, pa čak i lubenica bobičasto voće, koristićemo kolokvijalni termin za malo jestivo voće, i dodaćemo i grožđe (i suho grožđe) u ovu kategoriju.

To naravno znači da ćemo dodati i voće za koje mnogi smatraju da spadaju u bobičasto voće, iako tehnički ne spadaju, na primjer borovnice, trešnje, brusnice, jagode, dud.

AKTUELNO Lekari zatečeni: Čudotvoran napitak koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi! (RECEPT)
3. Zeljasto povrće

Promoted Content
U zeljasto povrće spadaju brokoli, kupus, blitva, raštan i kelj.

Greger preporučuje barem jednu porciju dnevno (pola šoljice), i bar još dve porcije zelenila dnevno, lisnatog ili zeljastog.

4. Orašasti plodovi

Svako bi trebalo da jede bar 1 kašičicu mljevenih lanenih sjemenki dnevno, a osim toga i porciju drugih orašastih plodova ili sjemenki.

Četvrtina šoljice oraha je dovoljna za jednu porciju, a ako volite puter (na primjer od kikirikija), nemojte u jednom obroku uzimati više od dvije supene kašike.

Kesten i kokos nutritivno ne spadaju u orahe.

5. Začini

Doktor Greger preporučuje i četvrtinu kašike kurkume, a možete da dodajete i druge začine (bez soli) koje volite.

6. Žitarice cijelog zrna

Za dug život jedite i porcije žitarica cijelog zrna. Na primjer pola šoljice tople ovsene kaše, kuhana zrna pirinča, kinoe i heljde, kuhana tjestenina ili kukuruz, šoljica hladnih (gotovih) žitarica; jedna tortilja ili kriška integralnog hjleba, polovina peciva ili mafina, tri šoljice kokica…

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button