U 78. GODINI JOŠ MU NE TREBAJU NAOČARE: Slavni pevač radi ove vežbe za zdravlje očiju

kuharski-recepti

Većina ljudi veruje da vid, jednostavno, mora da oslabi zbog starenja. Međutim, u 78. godini, Pol Makartni još ne koristi naočare čak ni za čitanje. Nedavno je otkrio da radi vrlo proste vežbe za oči i da, zahvaljujući njima, i dalje vrlo dobro vidi i “na blizinu” i “na daljinu”.

U pitanju je joga za oči, a vežbate sedeći ili stojeći i počinjete sa pogledom usmerenim pravo ispred sebe. “Podižete pogled na gore, brojeći do tri, maksimalno koliko god možete da ne pomerite glavu. Zatim spuštate pogled i opet, od sredine, brojite do tri do najniže maksimalne pozicije.

Sada vratite pogled u sredinu pa krećete pogledom levo, u istom ritmu, pa u desno, sve brojeći na isti način.

Zamislite da ste tako pogledom opisali krst, pa sada uradite isto sa dijagonalama kroz njega.

Slavni član grupe Bitls tvrdi da je ovu vežbu naučio od jednog jogija pre dvadesetak godina, kad je bio u Indiji.

“Nisam siguran da li je baš joga očiju zaslužna za moj vid, ali je činjenica da mi nisu potrebne naočare kad čitam novine”, kaže Pol. “Siguran sam da ne može da šteti, a i ima i logike, jer čulo vida veoma zavisi od mišića oka.”

Neka istraživanja u potpunosti potkrepljuju Makartnijeva uverenja. Tako je pokazano da samo nedelju dana redovne joge za oči može da smanji umor koji osećamo u ovoj regiji. Dovoljno je i samo desetak minuta dnevno.

Izvor: Lepa&Srećna

Leave a comment