UKUSNA NAMIRNICA KOJA TOPI HOLESTEROL: Najbolji čistač krvi, ali strogo morate da vodite računa o količini koju jedete

kuharski-recepti

Povišene vrednosti LDL, odnosno lošeg holesterola, mogu da dovedu do formiranja tromba i nastanka srčanog ili moždanog udara. Dobra vest je da nivo holesterola značajno može da se smanji korigovanjem ishrane. Lekari tvrde da nije neophodno da se odreknete svih ukusnih namirnica, šta više, preporučuju svakodnevnu konzumaciju crne čokolade.

Kod povišenih vrednosti lošeg holsterola, nutricionisti savetuju mediteranski način ishrane i prepručuju proizvode od celog zrna žita ili integralne proizvode. Takođe, neophodno je u ishranu uvrstiti piletinu, ćuretinu, ribu, mlečne proizvode sa nižim sadržajem masti, belance, soju… Istraživanja pokazuju da redovno konuzmacija crne čokolada utiče na smanjenje nivoa lošeg holesterola.

“Stvar je u tome što u takvoj čokoladi ima puno kakao čvrstih materija, koje se odlikuju antioksidativnim svojstvima. Pored toga, kakao sadrži veliku količinu flavonoida koji su korisni za telo”, tvrdi doktorka Debora Li i podseća koliko je loš holesterol štetan za zdravlje srca i krvnih sudova.

Doktorka ističe da crna čokolada pozitivno utiče na krvni pritisak i funkciju ćelijskog zida, a zbog toga može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti. Optimalna količina crne čokolade je dve kockice na dan.

Leave a comment