Lifestyle

ZAŠTO JE ŽENAMA STARIJIM OD 50 GODINA ČESTO NADUT STOMAK: Oglasio se ginekolog – ovo trebate znati

Nadimanje stomaka u menopauzi je teskoba sa kojom se suočavaju mnoge žene – evo kako na prirodan način ovo možete da riješite! Nadimanje je teskoba sa kojom se mnogi ljudi suočavaju, a uzroci mogu biti razni – nepravilna ishrana, namirnice koje nadimaju, nedostatak aktivnosti, brza konzumacija hrane, stres, intolerancija na odrđene namirnice itd. Međutim, i hormoni mogu imati vleiku ulogu kada je reč o nadimanju, zbog toga se mnoge žene osećaju naduto u periodu menopauze.

Estrogen i progesteron su dva primarna ženska polna hormona, a ovi nivoi variraju kako ulazite u menopauzu, što može izazvati neke neželjene efekte u telu. “Premalo ili previše progesterona definitivno može uzrokovati da se žena osjeća naduto”, objasnila je dr Vendi Trubou za mbg. “Obično, kada žena ulazi u menopauzu, nadimanje se javlja zbog niskog nivoa progesterona, pa preporučujemo da provjerite nivoe”, dodala je ona. Svaki disbalans i promena hormona može uticati na zdravlje. “U početku, smanjenje i prestanak ovulacije dovodi do smanjenja progesterona, što je praćeno fluktuacijama nivoa estrogena i na kraju do smanjenja estrogena ispod praga potrebnog za menstruaciju”, rekao je ginekolog Eden Fromberg.

Usljed toga, u telu se može zadržavati višak tečnosti, što dovodi do nadimanja stomaka. Postoji nekoliko metoda koje mogu smanjiti osjećaj nadutosti u menopauzi, kao i podstaći izbacivanje viška vode – svi su prirodni:
1. Pijte puno vode – Ako vaše tijelo zadržava vodu, to može biti znak da morate da pijete više, a ne manje vode. “Unos određene količine tečnosti je važan, a ograničavanje tečnosti ne rješava zadržavanje tečnosti. U stvari, ograničavanje tečnosti utiče na varenje, što dodatno pogoršava nadimanje”, napominje Fromberg.
2. Pažljiviji pristup ishrani – “Prerađena, hladna hrana, hrana koja stvara gasove, masna hrana, gluten i hrana koja sadrži šećer, slatkiše i rafinisane ugljene hidrate može doprinijeti nadimanju. Mikrobiom crijeva se sastoji od imunološki osjetljivih organizama koji oblažu naše tanko i debelo crijevo, a to su esencijalni mikrobi posebno osjetljivi na šećer, slatkiše i rafinisane ugljene hidrate”, objašnjava Fromberg.Možete smanjiti slatkiše i obrađene grickalice i zameniti ih sastojcima bogatim probioticima poput jogurta, fermentisane hrane poput kimčija, pa čak i kiselog kupusa.

3. Uzimanje probiotika – Pored jedenja hrane bogate probioticima, uzimanje ciljanog suplementa je još jedan način da svom crijevu date ono što mu je potrebno.

4. Smanjite stres – Stres takođe može da igra ulogu u nadimanju, a upravljanje osjećajem preopterećenosti iz dana u dan će uticati na vaše opšte zdravlje. “Jajnici se snabdevaju krvlju i nervima iz nadbubrežnih žlijezda, a ove endokrine strukture su hormonski i strukturno osjetljive na međusobne procese. Na početku menopauze, nadbubrežne žlezde mogu postati osetljivije na stres zbog nedostatka “podrške” iz jajnika”, kaže Fromberg.
Redovno vježbanje, dobar san, vježbe disanja, odmor i oporavak – odlične su metode za ublažavanje stresa i održavanje dobrog zdravlja. Iako je povremeno nadimanje potpuno normalno, ako potraje čak i nakon promene zdravog načina života, možda bi bilo dobro da se konsultujete sa svojim ljekarom o drugim opcijama liječenja.

Izvor: Sensa.story.hr

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button