ŽELITE DA IMATE ZDRAVE ZUBE I PRIJATAN ZADAH? PROČITAJTE OVE SAVETE

kuharski-recepti

Već ste mnogo puta čuli da treba da perete zube bar tri puta dnevno i redovno koristite konac, ali postoje i neke manje poznate činjenice o ishrani i higijeni koje su relevantne za zdravlje vaših zuba
Saveti koje ne bi trebalo ignorisati, ako želite dobro svojim zubima:
Nemojte prati zube odmah nakon obroka
Vrlo je lako oštetiti zubnu gleđ na ovaj način, posebno ako koristite četkicu sa tvrđim vlaknima.

Neposredno nakon što jedete, zubna gleđ postaje malo mekša pa iz tog razloga stomatolozi preporučuju da operete zube tek 30 do 40 minuta posle obroka.

Kafa nije prijatelj vaših zuba
Svi volimo kafu, ali to ne menja činjenicu da ona nije dobra za zdravlje naših zuba, posebno kada je konzumiramo sa šećerom.

Takođe je problematično što dugo pijemo jednu šolju ovog napitka. Jasno nam je da je kafa postala čitav ritual u kome uživamo svako jutro na poslu ili u kafiću sa prijateljima, ali bi za naše zube bilo bolje da je što brže popijemo.

Posetioci bazena bi trebalo da budu oprezni
Nećemo vam reći da lišite sebe zadovoljstva kakvo je plivanje. Uostalom, ova aktivnost je zdrava za vaš organizam. Ipak, postoji jedan problem.

Voda u bazenima sadrži hemikalije za dezinfekciju koje su veoma loše za vaše zube. Iz tog razloga, izbegavajte bazene bar leti kada imate mogućnost da plivate u slanoj i slatkoj vodi.

Pasulj je samo za one sa zdravim zubima
Ako imate karijes, recite zbogom pasulju. Ova namirnica poseduje protein koji izaziva nekontrolisanu deobu ćelija i može da dovede do ozbiljnih infekcija.

Ne stavljajte pirsing na jezik
Zubi i desni su podložni oštećenjima kada nosite nakit na svom jeziku, a da ne pričamo o infekcijama. Najbolje bi bilo da zaboravite na ovaj način ukrašavanja svog tela.

Leave a comment