AKO IMATE ŠEĆER, JEDNA NAVIKA VAM MOŽE UNIŠTITI VID: Najbolja hrana za vid po savetu lekara…

kuharski-recepti

Oni koji pate od povišenog šećera rizikuju gubitak vida. Evo kako dijabetičari treba da se hrane i koje namirnice su najbolje za oči.

Od dijabetesa može da strada vid – svi koji imaju povišen šećer i ne leče ga rizikuju kataraktu, glaukom ili druge bolesti od kojih mogu da oslepe.

Životne navike mogu da doprinesu zdravlju ili da ga ugroze, a mr sc. dr Snežana Babić, specijalista oftalmologije i strabologije objasnila je za “Lenu”šta dijabetičari treba da rade da bi sačuvali vid.

“Pre svega, moraju da slede uputstva lekara – kad, kako i koliko terapije da uzimaju. Ne smeju ništa da rade napamet, lekar je taj koji će im prilagoditi dozu ako im je šećer u krvi previsok ili prenizak”, kaže dr Babić. “Ne smeju da puše! To loše utiče na oči, duplo je veća verovatnoća da će dobiti kataraktu. Pušači imaju i veći rizik da dobiju dijabetičku retinopatiju koja se brže pogoršava.”

Prema njenim rečima, za oči i vid je dobro jesti kelj, spanać i salatu jer sadrže dosta luteina i zeaksantina, a ovi antioksidansi štite ćelije u mrežnjači i, uz vitamin E, pomažu da se izbegne katarakta. Na jelovniku svih koji brinu o zdravlju očiju treba da budu grašak, brokoli, kukuruz i jaja. Treba piti dovoljno vode, jer dehidracija može da poveća nivo šećera u krvi, što utiče na oči. Nije dobro piti gazirana pića i sokove jer povećavaju glukozu koja šteti celom organizmu, pa i očima.

Najkorisnije su namirnice s mnogo rastvorljivih vlakana doprinose snižavanju nivoa lošeg LDL holesterola, pa lekari i nutricionisti preporučuju najmanje 20-30 g vlakana dnevno. Dobre su ovsene pahuljice, cela zrna žitarica, pasulj i sočivo, orašasti plodovi, patlidžan i pojedino voće s pektinom koje dijabetičari konzumiraju isključivo sa odobrenjem lekara.

Izvor: Lepa&Srećna / Lena

Leave a comment