BOŽIJI DAR PRIRODE: Često je gazimo nesvjesni da liječi od plućnih bolesti, preko čira na želucu do zanoktica

kuharski-recepti

Bokvica ili trputac je višegodišnja zeljasta biljka, širokih jajastih listova koji su smješteni pri dnu uspravne stabljike. Cvjeta od juna do avgusta, a ima je pored puteva, na pašnjacima, livadama, u šumama…

Sta leči

Bokvica ili trputac je sjajan lijek protiv kašlja, plućne astme, pa čak i tuberkuloze. Osim toga, ova ljekovita biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit. Bokvica je dobar lijek za liječenje svih vrsta rana, ogrebotina, posjekotina, uboda osa, ugriza…
Ako stavite list bokvice u cipele, izlječićete žuljeve, a u fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica.

PROVJERENI RECEPTI: Za bolje varenje i čir na želucuOvim se sigurno liječi čir na želucu i dvanestopalačnom crijevu. Isprobano mnogo puta. Bokvica (plantago major) je izuzetno ljekovita biljka. Samljevena se lakše vari i ispušta sve sokove koji su od koristi za organizam.

Sastojci za jednu osobu: 300g listova bokvice– 1kg livadskog meda

Potrebno vrijeme za pripremu ovog lijeka je oko 30 minuta.Oprati listove bokvice i ostaviti na papirni ubrus da se osuše. Samljeti ih na mlinu za meso.Pomješati sa livadskim medom u tegli i ostaviti da odstoji preko noći.

Savjet:
Potrebno je samljeti listove pa koliko se zapreminski dobije mase toliko meda dodati. Nekada je to manje, a nekada vise od kilograma. Birajte mlađe listove.
Dobije se oko 2 tegle od 680ml mješavine.

Ljekovitost biljke: Može se koristiti za liječenje: čireva, kašlja, zarastanje rana…Kada su rane u pitanju, moja je preporuka, naročito dijabetičarima da je pospu kurkumom u prahu i umotaju zavojem.

Posluživanje:

Uzimati jednu jelovnu kašiku ujutru prije jela dok se ne pojede sva količina. Držati u frižideru.Ako je bas potrebno ponoviti postupak ali u jesen.Spriječite nastanak čira tako, što ćete ujutru, nastinu, popiti 2dl vode.

Uzroci:

Čir na želucu (ulcus ventriculi) je oštećenje sluzokože želuca pretežno na izlazu iz želuca i u gornjoj trećini, koje prodire duboko u zid želuca. Ukoliko se zid probije, tada sokovi koji regulišu varenje i sadržaj želuca prodiru u trbušnu šupljinu i mogu dodatno prouzrokovati upalu trbušne maramice.
Ukoliko čir probije krvni sud, dolazi do krvarenja u želucu. Tada je neophodna lekarska pomoć. Moguće je da se u želucu napravi istovremeno više čireva. Tipičan znak postojanja čira na želucu je pritisak koji se javlja u želucu nakon uzimanja hrane. Ukoliko se čir na želucu često pojavljuje, postoji opasnost od oboljevanja od raka na želucu.

Čir na želucu prouzrokuju različiti faktori: psihosocijalni stres, preterano lučenje kiseline u želucu, poremećaj krvotoka, različiti lekovi (kortizoni, neki lekovi protiv reume i za krvotok). Rizik od oboljenja je veći kod pušača kao i kod osoba koje rade u smenama i u pojedinim strukama (na primer u transportu, trgovini, hemijskoj industriji). Ubrzan tempo našeg modernog sveta i nezdrav način života podstiču stvaranje čireva na želucu.
Ukoliko sok od bokvice, ali bez meda, koristite kao oblogu, riješićete se i glavobolje.

Obloga za rane:Poparite svježe listove bokvice, pa ih stavite na ranu. One će brzo zacijeliti, a čirevi sazreti i nestati.

Lijek za ubode insekata:Ako vas ubode pčela, osa ili komarac, mjesto uboda prekrijte vatom ili krpicom dobro namočenom u svjež sok od bokvice.

Kod bolova u uhu:U uho nakapajte nekoliko kapi svježeg soka od bokvice i bol će proći.

Protiv zanoktica:Zgnječite nekoliko listova bokvice i stavite ih na zagnojeni nokat. Već drugog dana rezultati će biti iznenađujuće dobri.

Izvor: zena.blic.rs

Leave a comment