Zdravlje

DOKTORICA OBRADOVIĆ OTKRILA ŠTA JE PRVA POMOĆ KAD VAM PADNE PRITISAK: Bićete BEZBJEDNI samo ako URADITE OVO

Variranje krvnog pritiska najčešći je problem u kardiologiji. Uvreženo mišljenje je da visoke temperature obaraju vrijednost krvnog pritiska, ali praksa to demantuje jer ovih dana se ljudi sve češće javljaju sa oscilacijama krvnog pritiska. Neki od onih imaju izuzetno visok pritisak – 180 ili 200 gornji, a većina ima pad pritiska, što pokazuje da je ovaj problem veoma individualan.

Uslijed velikih vremenskih promjena dolazi i do velikih oscilacija krvnog pritiska. To se dešava jer organizam želi da se oslobodi viška toplote kada je visoka temperatura, a to čini širenjem krvnih sudova i preznojavanjem – objašnjava prim. dr Biserka Obradović, specijalista opšte medicine.

Na taj način, kaže sagovornica, gubi se dosta tečnosti, elektrolita i – krvni pritisak pada.

Mozak je organ koji je najosjetljiviji na nedostatak kiseonika. Padom pritiska smanjuje se i dotok kiseonika ka mozgu. To uslovljava glavobolju, vrtoglavicu, mučninu i na kraju – kolaps. Pri kolapsu može doći i do većih povređivanja.

Kad temperatura pada, pritisak skače
S druge strane, kada spoljna temperatura pada, organizam želi da sačuva toplotu, i u tom slučaju se sužavaju krvni sudovi, što dovodi do skoka krvnog pritiska.

– Skok krvnog pritiska može izazvati i nepravilna ishrana, posebno dosta soli. U slučajevima kada krvni pritisak naglo poraste, a posebno kada postoje pridružene bolesti – ishod može biti fatalan. Zato je jako važno redovno kontrolisati krvni pritisak, stanje srca i krvnih sudova, i ako je to ljekar odredio, uzimati terapiju.

Glavobolja, najčešći simptom promjene pritiska
Dr Obradović ističe da je problematično što očigledni simptomi hipertenzije ne postoje, i zato ukazuje na znakove koji su indirektno povezani s visokim krvnim pritiskom.

– To su jaka glavobolja, pritisak u glavi, krvarenje iz nosa, ubrzano i kratko disanje, uznemirenost, crvenilo lica, krvave tačkice u očima, zujanje u ušima, probadanje u grudima, umor, mučnina, povraćanje, a ponekad i grčevi ekstremiteta.

SAVJETI

Ako padne pritisak
Prva pomoć u slučaju niskog krvnog pritiska jeste da se legne ili sjedne da bi se spriječila mogućnost pada, da se pije obična ili mineralna voda zajedno s nečim slanim.

Ako skoči pritisak
Kada je u pitanju visok pritisak, najbolje je imati neke od lijekova koji brzo djeluju, što bi trebalo uraditi samo u akutnim slučajevima.

Kako se ponašati tokom ljetnjih mjeseci

Izbjegavajte da budete napolju tokom najtoplijih perioda dana, jer tada dolazi do dehidratacije i pada pritiska. Tahikardija, jedan od najčešćih problema, prati dehidrataciju i visoke temperature.

Konzumirajte dosta tečnosti.
Hranite se pravilno, unosite dosta svježeg voća i povrća.

Fizički treninzi su uvijek dobrodošli, ali dok prijaju tijelu. Čim počnete da se zamarate, ne treba dalje forsirati.

Prestanite da pušite.

Naspavajte se, zdrav i okrepljujući san je jako važan.

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button