Zdravlje

EKCEM NAJVIŠE BUKNE ZIMI, A EVO KAKO DA SPRIJEČITE POGORŠANJE: Stručnjak otkrio “lijek”, ne može biti LAKŠI I PRIRODNIJI

Izuzetno neprijatne i ružne promjene na koži često se javljaju zimi. Evo kako izliječiti ekcem…

Ekcem, stručno nazvan i atopijski dermatitis, jedno je od najčešćih oboljenja kože čiji tačan uzrok nije potpuno jasan. vjeruje se da do ove bolesti dolazi zbog povećane “propustljivosti” kožne barijere, zbog čega se koža suši i postaje sklonija iritaciji i upalama.

Takođe, neki ljudi sa ekcemom mogu biti preosjetljivi na određenu vrstu hrane zbog čega se simptomi ekcema mogu pogoršavati. Ekcem se često udruženo javlja sa astmom, alergijskim rinitisom ili alergijom na hranu.

Osobe koje su sklone ovoj kožnoj bolseti, zimi često imaju problem, a struučnjak savetuje i šta da radite da spriječite da se stanje pogorša…

“Hladna temperatura je glavni provokator zapaljenskih promena na koži. Da biste smanjili rizik, eliminišite glavni alergen – hipotermiju. Kada je napolju mraz i puše vjetar, bolje je da u potpunosti izbegnete izlazak iz kuće”, objasnio je doktor Sergej Agapkin.

On dodaje i da kada napolju nije toliko hladno, postoji način da se zaštitite.

“Po umjereno hladnom vremenu pre izlaska nanesite masnu kremu za ruke i hodajte u zaštitnim rukavicama od prirodnih materijala. Jelovnik treba da sadrži hranu bogatu masnim kiselinama (riba i morski plodovi, biljna ulja)”, kaže dr Agapkin.

MONDO

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button