Imate nizak krvni pritisak? Kafa nije jedina koja može da pomogne

kuharski-recepti

Visok krvni pritisak je mnogo češći od niskog krvnog pritiska. I to je sasvim logično: hipertenzija (hronično visok krvni pritisak) je klasifikovana kao patološko stanje koje značajno povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara i drugih ozbiljnih bolesti.

Hipotenzija (hronično nizak krvni pritisak) je samo karakteristika tela, nelagodnost koja se, ako je potrebno, može lako ispraviti uz pomoć ishrane. Šta treba da jedete i pijete ukoliko imate niski krvni pritisak da biste poboljšali svoje blagostanje.

Najčešći savet za rešenje problema sa niskim krvnim pritiskom za koji znaju svi je da treba da pijete više kafe. Kofein zaista pomaže u povećanju pritiska, tonizira i poboljšava blagostanje. Međutim, ovde je važno zapamtiti dve stvari. Prvo, čak i ako vam kofein pomaže da podignete krvni pritisak, ne treba zaboraviti na osećaj mere. Višak kofeina je prepun mnogih neprijatnih posledica po telo, pa pokušajte da ne pijete više od 2 šolje dnevno. Drugo, kofein izaziva prilično zavisnost i prestaje da tonira telo. Zato se ne treba previše prepustiti kofeinu – inače će prestati da deluje na vas. Među namirnicama važnim za ishranu hipotenzivnih pacijenata, lekari izdvajaju masnu ribu najmanje 3 puta nedeljno, a poželjno i češće. Ne samo da povecćava krvni pritisak, već i jača celo telo: od mišića i kostiju do mozga i srca.

Na listi preporuka su i namirnice koje sadrže skrob – važno je da skrob bude stabilan, inače će takva ishrana umesto zdravstvenih koristi doneti višak kilograma. Lekari preporučuju hipotenzivnim pacijentima da jedu 500 g voća i 500 g povrća dnevno – čini se da je savet banalan, ali pomaže u normalizaciji blagostanja. Još jedan odličan lek je crna čokolada, ali sa njom treba postupati pažljivije i ne jesti više od 30 g dnevno.

Leave a comment