Kupine zovu “prirodni aspirin”, jer leče najčešće bolesti

kuharski-recepti

Kupina bi mogla da ponese epitet prirodnog leka protiv posledica kovida.Naime, ako se jede redovno, ovo bobičasto voće pomaže u sprečavanju upale respiratornog sistema i tromboze.

Prirodni aspirin
Razlog za to je što je kupina “prirodan aspirin”, jer obiluje salicilnom kiselinom. Osim što uspešno sprečava formiranje trombova, ova kiselina koristi se i za ublažavanje bolova, snižava temperature i deluje protivupalno.

Riznica vitamina
Osim gvožđa, ono sadrži i mnogo vitamina C i B, folnu kiselinu i pektin, pa poboljšava cirkulaciju, ubrzava rad creva, reguliše krvni pritisak, jača imunitet i otpornost organizma, pojačava apetit i pospešuje metabolizam.Na primer, kada dođe do glavobolje, možete pomoći sebi tako što ćete jesti kupine. Ovo voće takođe štiti vid i jača imunološki sistem.

Krepe organizam

Kupine su i moćan antioksidans, pa tako smanjuju stvaranje lošeg holesterola, krepe organizam, pomažu očuvanju kolagena i blago pročišćavaju creva.Kupine imaju antioksidanse
Pošto sadrži betaine, sok presnih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno, povoljno deluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve.

Antioksidansi iz kupina učestvuju u procesu sprečavanja štetnog delovanja slobodnih radikala i na taj način pomažu u zaštiti oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sistem, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog delovanja sunca na kožu, pomažu kod usporavanja neuroloških bolesti.

Vino od kupina odavno je cenjeno i dokazano kao lek u borbi protiv malokrvnosti. Stručnjaci preporučuju da se za poboljšanje krvne slike mesec dana pije decilitar kupinovog vina dnevno, pola sata pre jela.

izvor novosti.rs

Leave a comment