NAMIRNICA KOJA MOŽE DOBRO DA UTIČE NA VAŠE ZDRAVLJE!

kuharski-recepti

Nedavna istraživanja su pokazala da kukuruz pomaže u razvoju dobrih bakterija u debelom crevu i da pomaže kod stomačnih tegoba
Kada biramo namirnice bogate antioksidantima, za koje se veruje da štite od raka i drugih bolesti, obično pomislimo na egzotično voće i povrće. Ali dokazano je da su i žitarice, naročito kukuruz, bogate antioksidansima.

Ne sadrži gluten, što ga čini dobrom alternativom pšenici za one koji je moraju izbegavati. Evo još nekoliko razloga zašto biste ga trebali uključiti u svoju ishranu.

Bogat je vlaknima
Sastojci sa kuvanim ili pečenim kukuruzom prvi su znak jeseni. S obzirom na njen blag, sladak ukus, nije ni čudo što je omiljena hrana, ali i zbog nutritivnih vrednosti.

Naime, kukuruz je još jedna namirnica bogata vlaknima koja snižava povišen nivo holesterola i reguliše varenje, a sadrži i visok udeo folne kiseline, vitamina B1 koji je važan za pravilno funkcionisanje mozga i ugljenih hidrata koji nas snabdevaju neophodna energija.

Ima malo kalorija
Kukuruz nema mnogo kalorija, jedan klip ima oko 100, tako da mirne duše mogu da ga konzumiraju i oni koji vode računa o liniji. Brojna istraživanja su pokazala da je kukuruz važan zaštitnik srca zbog obilja vitamina B5, folne kiseline, beta karotena, vitamina C, fosfora, kalijuma i magnezijuma, kao i antioksidansa luteina i zeakantina.

Treba napomenuti i da su nedavna istraživanja pokazala da kukuruz pomaže u razvoju dobrih bakterija u debelom crevu i da pomaže kod stomačnih tegoba jer ublažava simptome gastritisa i čira na želucu.

Leave a comment