Opipajte stomak i proverite da li ste u opasnosti od šloga!

kuharski-recepti

Jedno istraživanje je pokazalo da sloj masti koji se nalazi oko sala može oslobađati proteine koji u telu razvijaju kancerogene ćelije.

Stoga bi trebalo da obim struka držite u ravnoteži kako ne biste riskirali svoje zdravlje. Ako ste ženkog pola i ako vam je obim struka veći od 89 cm ili ako ste muškarac i obim struka vam je veći od 101 cm, velika je verovatnoća da imate popriličnu količinu masnih naslaga oko stomaka. A to može dovesti do brojnih komplikacija.Nakupljanje masnih naslaga na stomaku može ugroziti brojne organe, mnogi i ne znaju zašto je tako! “Salce” koje se nalazi pod kožom je normalno, ali ono koje se nalazi ispod kože i najčešće se skuplja u abdomenu nije. Ono postepeno okružuje organe kao što su creva, želudac, pankreas i jetra, a nalazi se uznemirujuće blizu srca.Ako su ove naslage vremenom sve veće, postoji šansa da svi ti organi prestanu normalno da funkcionišu.

Masne naslage na stomaku proizvode hormone i supstance koje podstiču upale, i time podiže rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2. Ova masnoća može i da otpusti masne kiseline i citokine u organe koji se nalaze blizu nje. To će potom rezultirati povišenim holesterolom tipa LDL, odnosno “lošim”, smanjenim “dobrim” HDL holesterolom, sporijim varenjem masti i povišenom insulinskom rezistencijom.

Neki organi neće dati simptome kada su u problemu zbog masnoće, a prvi među njima je jetra. Zato je važno da sami prepoznate da li su masne naslage prešle u opasnu fazu.

Izmerite struk

Postoji jednostavna računica koja pokazuje da li imate previše sala na stomaku.

Stanite pravo i opustite stomak, nemojte ga uvlačiti. Uzmite metar i izmerite obim struka tik kod pupka. Potom izmerite kukove na najširem delu. Podelite obim struka obimom kukova. Kada taj broj pređe određeni procenat, u većem ste riziku od srčanog i moždanog udara!

Za žene je granica zdravog procenta 0.85, za muškarce 0.95. Sve preko toga vas uvodi u opasnu zonu srčanih bolesti!

Leave a comment