Oštećuju bubrege, izazivaju sljepilo i opadanje kose: Ovih 8 sobnih biljaka mogu vas odvesti pravo u bolnicu

kuharski-recepti

Sobne biljke oplemenjuju prostor, ali manje je poznato da mogu biti veoma opasne po zdravlje ljudi, posebno djece. Sokovi pojedinih biljaka, koje su kod nas popularne, mogu da izazovu sljepilo, opadanje kose ili da izazovu ozbiljna oštećenja bubrega.

Ono što je alarmantno jeste da su najugroženija djeca, za koju i male količine otrova mogu da budu veoma pogubni.

– Prije nekoliko dana posetili smo prijatelje sa kćerkicom starom 16 mjeseci. Dijete ko dijete, počelo je da se igra i u jednom trenutku je otkinulo list sobne biljke. Svi smo se smijali jer je mlatila sa njim kao sa zastavom. Međutim naišla je komšinica i šokirana scenom, rekla da pozovemo Hitnu pomoć. U pitanju je bila difenbahija koja kod djece može da izazove ozbiljno trovanje, a od njenog soka čak i odrasla osoba može da zanijemi na nekoliko dana – priča Bojana M. (32), kojoj su u Hitnoj pomoći rekli da umije dijete, denzifikuje ruke i prati njeno stanje.

Stručnjaci upozoravaju da tri do 10 odsto trovanja u praksi izazvano je gutanjem cvjetova ili plodova otrovnih biljaka. Kod dece ta brojka iznosi i do 50 odsto i nalazi se odmah iza trovanja lijekovima i kućnim hemikalijama.

– Djeca na prvom mjestu ne treba da spavaju tamo gdje je cvijeće, prije svega zbog alergena. Ako je biljka otrovna onda je opasnost višestruka, jer ne samo što mogu da udahnu njena isparenja, već mogu i da je pojedu. Roditelji moraju da paze, pogotovo kada su u gostima. Prije nego što kupe bilo kakvu biljku moraju dobro da se informišu, jer tako ozbiljno mogu da ugroze zdravlje svog deteta – kaže Milan Leković, pedijatar koji ukazuje na opasnost koja “vreba” od na izgled bezazlenih biljaka.

Difenbahija

Ukrasna biljka koja je vrlo zastupljena u mnogim našim kućama, stanovima, kancelarijama. To je omiljena sobna biljka ali vrlo opasna. Ako se samo parče lista poliže nastupa žestoki bol usana, a za nedelju dana, neoprezna osoba zanemi. Ako sok ove biljke dospije u oči izaziva sljepilo. Prilikom brisanja prašine sa lista može se javiti crvenilo i svrab na koži.

Hortenzija

Grm s drvenastim stabljikama na kojima rastu nazubljeni ovalni listovi i veliki loptasti cvjetovi koji mogu biti bijeli, ružičasti i raznih nijansi crvene boje. Može da naraste i do četiri i po metra visine. Iako cvijet djeluje bajkovito, poput kakvog velikog pamučnog balona, on može da izazove bol u stomaku čak i nekoliko sati nakon što ga pojedete. Osim toga, česti simptomi su povraćanje, svrab kože, slabost i znojenje. Neki podaci pokazuju i da jedenje cvijeta hortenzije može da izazvove komu, napade slične epileptičnima i nepravilan rad krvotoka. Srećom, postoji protivotrov.

Klivija

Sadrži likorin koji u visokim dozama može da izazove paralizu. U manjim dozama može da dovede do trovanja i povraćanja.

Flamingov cvet

Tropska biljka specifičnog oblika s tamnozelenim srcolikim i mesnatim lišćem te najčešće crvenim cvjetovima. Jedenje dijelova ove biljke može da izazove peckanje u ustima koje s vremenom buja i izaziva plikove. Otrov takođe djeluje na glas koji može da promukne. Sve to može da dovede do izrazito bolnih oteklina i opeklina unutar sistema za varenje, a može da dovede i do gušenja.

Fikus

Poznat i pod nazivom Benjaminovo drvo, fikus je vrlo česta ukrasna biljka, ali u svom lišću ima mliječni sok koji je otrovan. Postoji oko 800 podvrsta fikusa, a gotovo sve vrste u dodiru s kožom izazivaju oticanje i svrab. Ako dođe do trovanja, potrebno je posjetiti ljekara koji će propisati nešto za alergije i upale.

Paprat

U toku noći apsorbuju kiseonik i ispuštaju ugljen dioksid koji može dovesti do jutarnjih glavobolja, bez vidljivih razloga. Pored toga, jak miris ljiljana može izazvati nesanicu. Ove biljke nikako ne smijete da držite u spavaćim sobama.

Kroton

Ukoliko vam se na koži pojavljuje crvenilo poput ekcema, vrlo je vjerovatno da ste dirali kroton bez zaštitnih rukavica. On sadrži bezbojnu mliječnu tečnost koja može da izazove iritaciju na koži. Ukoliko ta tečnost dospije u krvotok, može da dođe i do smrtnog ishoda.

Jagorčevina

Ova biljka je veoma dekoratvnog izgleda, podsjeća na ljubičicu na prvi pogled. U korenima dlačica na listovima nalazi se sekret primin. Ako imate osjetljive ruke obavezno ih zaštitite pri dodirivanju jagorčevine, jer može izazvati teške promjene na koži.

(Srbijadanas)

Leave a comment