OTKRIĆE KOJE DAJE NADU: Naučnici otkrili da ovo ulje poništava kancerogene ćelije raka pluća i dojke i do 97%!

kuharski-recepti

Esencijalno ulje majčine dušice (Thymus vulgaris) sadrži 20-54% timola. Timol je deo prirodno nastalih jedinjenja po imenu biocidi.

Biocidi su supstance poznate po svojoj sposobnosti da unište štetne organizme. U kombinaciji sa drugim biocidima, poput karvakola, timus ima snažan antimikrobni efekat.

Istraživači su testirali njegovu antibakterijsku sposobnost putem in vitro toksikologije na tri ljudska karcinoma. Rezultati su pokazali da majčina dušica ubija ćelije raka pluća, usne duplje i jajnika.

Majčina dušica potiče sa Mediterana i Grci je i dalje koriste kako bi pripremili njihova ukusna jela uz malo maslinovog ulja.

Ulje majčine dušice može ubiti i do 97% ćelija karcinoma pluća.

Nedavna studija je pokazala da kombinacija majčine dušice i maslinovog ulja povećava moć hidroksitirozola, najmoćnijeg antikancerogenog jedinjenja u maslinovom ulju.

Da li je to razlog zbog kojeg Grci imaju upola manji procenat obolelih od raka u odnosu na SAD i ostatak Evrope.

Esencijalno ulje majčine dušice se takođe koristi i u Ajurveda i u tradicionalnoj medicini zbog svog snažnog antioksidantskog, antibakterijskog i antigljivičnog (uništava gljivice poput kandide) svojstva.

Onkolozi sa Selar Bajar univerziteta u Turskoj su sproveli studiju kako bi otkrili mogući efekat divlje majčine dušice (Thymus serpyllum) na ćelije raka dojke.

Oni su testirali efekat divle majčine dušice na smrt ćelija i epigenetske događaje u karcinomu dojke.

Epigenetika objašnjava promene u genetskoj ekspresiji prouzrokovane mehanizmima koji ne uključuju promene DNK sekvence.

Žurnal Ishrana i Karcinom je objavio izveštaj ove studije, naglašavajući činjenicu da divlja majčina dušica uništava ćelije karcinoma dojke.

Grupa onkologa je zaključila da divlja majčina dušica može biti „obećavajući kandidat u razvoju novih terapeutskih lekova za lečenje raka dojke.“

Izvor: Webtribune.rs

Leave a comment