Zdravlje

OVO JE NAJZDRAVIJI SIR NA SVIJETU: Kad čujete kako utiče na vaš organizam, samo ćete njega jesti

Međutim, prema nedavnim istraživanjima, punomasni mliječni proizvodi možda nisu tako nezdravi kao što se mislilo.

Pregled studija iz 2023. zaključio je da je sir “bogat nutrijentima” i da ima “neutralne do umjerene koristi za ljudsko zdravlje”.

„Iako sadrži zasićene masti, sir sadrži korisne nutrijente poput proteina i kalcijuma “, kaže dijetetičarka Natalie Rizo za Today.

Na primjer, kriška čedara sadrži pet grama zasićenih masti, ali i sedam grama proteina i daje 14% preporučene dnevne vrijednosti kalcija. Osim toga, sir sadrži vitamine A i B. Koji sir je najzdraviji?

“Rekao bih da je najzdraviji izbor svježi sir . Sadrži manje zasićenih masti i više proteina od većine drugih sireva”, napominje Rizzo.

Pola šolje malomasnog svježeg sira ima:

90 kalorija
12 grama proteina
2,5 grama masti
5 grama ugljenih hidrata
125 miligrama kalcijuma (10% dnevne vrijednosti)
Na drugom mjestu su meki sirevi poput rikote ili mocarele, koji se prave od nemasnog ili obranog mlijeka, pa imaju manje zasićenih masti i općenito su zdraviji.

„Tvrdi sirevi poput parmezana, čedara i švicarskog prirodno imaju manje laktoze, tako da bi ljudi s intolerancijom na laktozu mogli imati koristi od odabira tih proizvoda.

Općenito, bilo koji sir je dobar u umjerenim količinama, a nutritivni sadržaj se neznatno razlikuje od sorte“, kaže Rizzo.

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button