Zdravlje

OVO SU PRVI ZNACI JEDNOG OD NAJOPASNIJIH TUMORA: Nikako ne ignorišite ove, naizgled bezazlene, promjene na tijelu!

Rak kože uključuje melanom, bazocelularni i skvamocelularni karcinom kože. Bazocelularni i skvamocelularni karcinomi uspješno reaguju na tretman.

Melanom je invazivniji i opasniji oblik karcioma i lečenje zavisi od njegovog otkrivanja u ranom stadijumu.

Ranim otkrivanjem uspješno se liječi devet od 10 karcinoma kože, jer je manja šansa da se proširi i na ostale dijelove tijela. Na najčešća pitanja u vezi raka kože odgovara dermatolog, dr Dubravka Đerić.

Ko je u većem riziku za dobijanje melanoma?

Rizik za dobijanje melanoma je visok u sljedećim slučajevima:

Ljudi svjetlije puti
Pojava pega nakon sunčanja
Svijetla kosa i oči
Više od 50 mladeža na tijelu
Mladeži koji su neobičnog izgleda
Opekotine od sunca
Genetske predispozicije
Opekotine od sunca u detinjstvu
Vrijeme koje je provedeno na suncu bez zaštite
Upotreba solarijuma
Kako izgleda melanom?

Melanomi su najčešće braon ili crne boje. Mogu biti i u boji kože, roze, crveni, ljubičasti, beli ili plavi. Prvi znaci nastanka melanoma su promena veličine ili boje na postojećem mladežu ili pojava novog mladeža.

Kod 30% oboljelih od melanoma kože, tumor se javlja u već postojećem mladežu. Kod 70 % pacijenata se melanom javlja na prethodo neizmjenjenoj koži.

Češće se javlja kod žena. Ukoliko se melanom dijagnostikuje na vrijeme i sa lečenjem se krene blagovremeno – gotovo je uvijek izlečiv. U suprotnom, širi se na druge dijelove tijela gdje postaje težak za liječenje, najčešće sa fatalnim ishodom.

Koji su simptomi?

Mladež nepravlinih ivica
Mladež koji je asimetričan
Mladež izmijenjenih boja
Mladež veći od 6 mm
Pigmentovana ili nepigmentovana promjena na koži koja se brzo mijenja i raste
Da li je moguće izliječiti melanom?

Melanom je izlječiv. Samo liječenje zavisi od stepena proširenosti bolesti u trenutku otkrivanja (stadijuma bolesti). Najuspešnije lečenje je rano otkrivanje i hirurško uklanjanje melanoma uz histopatološku analizu (pregled tkiva pod mikroskopom). Svaka promena na mladežu može biti melanom, stoga je neophodan pregled ljekara.

Formula za potpuno izlječenje jesto blagovremeno uklanjanje melanoma. Takva intervencija se ne sme odlagati, jer to znači metastaziranje karcinoma. Melanom se može brzo širiti (metastazirati) u druge dijelove tijela putem limfnog sistema ili krvi.

Prevencija i kako se sačuvati

Dr Dubravka Đerić smatra da je odlazak na pregled najbolji vid prevencije. Time se skraćuje vrijeme liječenja (ukoliko je do pojave melanoma došlo) i bitno poboljšava kvalitet života. Takođe, u svrhe prevencije, važno je sljedeće:

Redovno radite samopregled.
Zaštita od ultravioletnog zračenja je najvažniji dio prevencija karcinoma. Savjetuje se upotreba krema sa SPF faktorom 15+.
Izbejgavajte boravak na suncu kada je zračenje najjače (10h-16h).
Ne koristite solarijum.
Koliko često je potrebno ići na pregled?

Dr Dubravka Đerić: Kada pacijent dođe na 1. pregled kod dermatologa, tada se može dati odgovor na ovo pitanje. Stvar je individualna za svakoga, nekome je potrebno da dođe više puta godišnje, dok se pacijentima koji nemaju nikakvih problema savetuje nešto ređi dolazak (najčešće jednom u 6 mjeseci).

(Stil.kurir.rs)

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button