SMANJUJU HOLESTEROL, ŠTITE OD DIJABETESA, POMAŽU MRŠAVLJENJU: Samo jedna šaka ovih ZDRAVIH GRICKALICA čuva zdravlje

kuharski-recepti

Nekada su se grickale uz film, ili utakmicu, ali one su mnogo više od zanimacije za zube. Semenke bundeve za zdravlje čine čudo.

Lekovita i nutritivna svojstva semenki bundeve su toliko značajna da ni zvanična medicina ne odbacuje očigledne prednosti ovog proizvoda i preporučuje upotrebu ovih zdravih grickalica kao prevenciju mnogih bolesti. U narodnoj medicini ova namirnica ima svoju upotrebu više od 100 godina.

Semenke bundeve deluju blagotovorno na ćelije mozga zbog visokog sadržaja fosfora i cinka. Cink takođe ima blagotvorno dejstvo na kožu, ublažujući tegobe poput izbijanja akni, alergijskog svraba ili iritacije od opekotina od sunca. Često se onima koji pate od alopecije savetuje uzimanje 1-2 šake semenki bundeve dnevno zbog svojstva da jača koren kose i zaustavlja proces ćelavosti. Seme bundeve ima i diuretička i blaga laksativna svojstva, otklanjaju mnoge probleme sa organima za varenje,a pomaže i kod bolesti bubrega.

Semenke bundeve u sebi sadrže oko 50% ulja i 30% kvalitetnih proteina. Zbog toga su veoma korisne za decu, adolescente i starije osobe, dakle svima onima kojima su potrebni visokokvalitetni proteini i energetske supstance.

Važno je znati da su semenke bundeve jedan od najboljih izvora cinka i Omega-6 masnih kiselina. Ukoliko imate visok holesterol, semenke bundeve su idealan izbor jer, kako su pokazala istraživanja, one mogu da smanje nivo lošeg holesterola za 13 odsto, a nivo ukupnog holesterola za 10 odsto. Bogate su i zdravim nezasićenim masnim kiselinama, a lekari si ustanovili i da su delotovorne u regulisanju nivoa šećera u krvi.

Izvor: Lepa&Srećna

Leave a comment