SNAGA AVOKADA ĆE VAS IZNENADITI: Štiti od moždanog i srčanog udara, fantastičan je za lice, odlična je zamena za maslac…

kuharski-recepti

Avokado je jedno od najboljeg voća na svijetu. Voće? Da, možda je teško za povjerovati, no ova ukusna zelena namirnica nije povrće, već voće i to bobičasto, a zbog svojstava i blagodati, jedno je od najzdravijih voća na svijetu.

Možda ste znali da je avokado zdrav, no sigurno ne znate koliko zdravstvenih prednosti i blagodati u sebi skriva. Stoga doista nema razloga da jedan ne pojedete danas te ga čak stavite na lice kao odličan trik za lijepu i njegovanu kožu.

Avokado sadrži masnoće, ali one dobre

Avokado ima najviše masnoća od bilo kojeg drugog voća, no to vas ne treba spriječiti da ga jedete. Avokado je prepun nevjerojatno zdravih monozasićenih masnoća koje su dobre za srce. Monozasićene masti omogućuju smanjenje razine lošeg kolesterola i smanjenje rizika od srčanih bolesti i moždanog udara. Mononezasićene masnoće obično imaju visoke razine vitamina E, antioksidativnog vitamina koji vrlo često nedostaje u našem organizmu.

Nadimak mu je ‘krokodilova kruška’

Zbog grube naborane kože, avokado vrlo nalikuje koži aligatora, s time da oblikom jakom podsjeća na krušku. Osim toga, kada ga se prereže napola, avokado nevjerojatno nalikuje na krokodilovo oko.

Njime se može regulirati krvni pritisak

Avokado je prepun magnezija i kalija, a za te dvije hranjive tvari poznato je kako smanjuju krvni tlak. Avokadom se u organizam unosi više magnezija nego od 20 drugih vrsta voća, uključujući banane, kivi i jagode.

Avokado je najbolji namaz za kruh

Zaboravite na maslac, marmeladu, majonezu i maslac od kikirikija – jeste li ikad čuli za tost od avokada?
Osim što je ukusan, ovim ćete obrokom unijeti čak 20 različitih hranjivih tvari.

Guacamole je najzdraviji i najbolji umak

Prilikom pravljenja guacamolea, u smjesu dodajte poveću količinu limunova i limetina soka ako želite da dulje zadrži zelenu boju.

Ulje od avokada doista postoji i čini čuda tijelu

Avokadovo ulje vrlo je slično maslinovu. No kada kuhate s uljem avokada, tijelo branite od srčanih bolesti, karcinoma i znakova starenja. Znanstvenici iz Meksika otkrili su kako se avokadovo ulje uspješno bori protiv razornih molekula kisika koje uništavaju stanične membrane, proteine i DNK.

Jeftinija je verzija botoksa

Avokado nije samo za jelo, već je i sjajan za ljepotu. Tako avokado može biti odličan za hidratizaciju kože, liječi opekline od sunca te čak i smanjuje bore.

Za smanjenje bora i hidratizaciju kože, pomiješajte sirovi med, jogurt i avokado, a zatim tu smjesu nanesite na lice.

Avokado je sjajan izvor vlakana

Ako se osjećate umorno i tijelu su potrebna vlakna, posegnite za avokadom. U srednje velikom avokadu nalazi se 10 grama vlakana sa 75 posto netopivih vlakana koji ubrzavaju probavu te 25 posto topivih koji su odgovorni za osjećaj sitosti.

Avokado je odlična zamjena za maslac za zdravije pekarske proizvode

Ako želite jesti zdravije, u većini recepata za peciva maslac možete zamijeniti avokadom.

Čokoladni keksi i kruh od banane bit će jednako ukusni, ali puno zdraviji pečeni s avokadom.

Isprobajte i vi ovo moćno voće.

Leave a comment