SPREMITE BLITVU SA KROMPIROM: Jača kosti, čuva vid i reguliše krvni pritisak

kuharski-recepti

Vjerovatno je svima poznato da se blitva sa krompirom najčešće sprema u priobalnom području, ali i kontinentalci sve češće uživaju u brojnim ljekovitim svojstvima ovog povrća.
Domaćice često zbog nedovoljne upućenosti prave grešku, i misle da je blitva sa zadebljalom stabljikom stara i odrvenela i da nije za upotrebu.
Ali, baš naprotiv, ta sočna, debela i mesnata peteljka blitve se peče i kuha.

Beta vulgaris je veoma korisna i zdrava povrtarska biljka, srodnica je spanaća i uzgaja se zbog njenog izuzetno hranljivog lišća. U daljem tekstu vam donosimo kako da pripremite razna jela sa blitvom i za šta je sve dobro ovo lisnato zeleno povrće.

Listove možete da siječete i da berete u toku cijele godine, bez vađenja korjena. Iz korjena će da narastu novi listovi. Kada uberete listove, oni ne mogu dugo da ostanu svježi, i tada je najbolje da primenite zamrzavanje blitve. Izuzetno je delotvorna kod podizanja imuniteta, a predstavlja i savršeni diaretik.

Predstavlja idealnu namirnicu za odžavanje tjelesne težine, i u tom smislu najbolja je blitva sa krompirom i limunovim sokom, jer obezbeđuje našem organizmu velike količine vitamina C. Celulozna vlakna iz blitve su važna za ishranu jer za sebe vezuje višak vode i sve otrovne sastojke, takođe ubrzavaju prolaz hrane kroz crijeva i otklanjaju tegobe prilikom varenja

Jača krv delujući na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a uz dodatak peršuna čisti krv i pospješuje izlučivanje mokraće, štiti sluzokožu tijela i jača naše kosti.

KAKO SE UPOTREBLJAVA BLITVA KAO LIJEK:

Ovo zeleno povrće je izuzetni prirodni antibiotik, a kao narodni lijek može da se koristi za obloge rana sa listovima, a za liječenje bešike i bubrega daje se lagana čorba od blitve. Isto tako, dobra je i za oči kao i šargarepa, jer sadrži vitamin A i lutein, koji smanjuju rizik od bolesti oka, kao što je mrena. Opšta preporuka za svaku domaćicu je da se na meniju makar jednom sedmično spremi blitva sa krompirom.

Ona sadrži najmanje 13 različitih antioksidanasa, veoma česta je na menjijima dijabetičara, zbog visokog procenta vlakana koji ne uzrokuje velike i nagle poraste šećera u krvi. Mnogima je omiljeno povrće jer je niskokalorična i vrijedna namirnica. Veoma je zasitna jer dugo ostaje u organima za varenje, dovoljno je da svakog dana unesete oko 200 grama ovog zelenog ljekovitog povrća.

KAKO SE SPREMA BLITVA SA KROMPIROM:

Zeleni dio blitve možete da spremate kao i svako lišće, a bijeli kao šparoge. Kada kupujete ovo povrće obratite pažnju da su listovi zelene boje, a stabljika da je čvrste strukture.

Izbegavajte da kupujete listove koji su počeli da venu i da mijenjaju boju. Najbolje bi bilo da je potrošite do 3 dana nakon kupovine, i da je čuvate u frižideru u plastičnoj kesici.

Kada je blitva skuhana i ohlađena, isjeckamo je na što sitnije, i stavimo u tiganj u kojem smo predhodno propržili bijeli luk sa maslinovim uljem i preko toga dodamo blitvu. Dodamo ruzmarin.

Kuhane krompire iscijedimo i začinimo sa biberom i soli, zatim podlijemo sa malo vode u kojoj se kuhala blitva, i sve dobro izmiješamo i krompire malo izdrobimo.

Pospemo jednom kašikom peršunovim listom.

Blitva sa krompirom pripremljena na ovaj način je divno jelo koje vrijedi probati.

Spremite i vi blitvu uz krompir

Leave a comment