Svi uzroci TRNJENJA ruku i nogu – Ovo su provereni narodni lekovi (RECEPTI)

kuharski-recepti

Stručan medicinski izraz za osećaj trnjenja u rukama i nogama jeste parestezije. One se subjektivno različito doživljavaju: od osećaja obamrlosti dela ruke ili noge do osećaja mravinjanja, bockanja, žarenja, hladnoće.

Nemate razloga za brigu, ali ipak postoje uzroci koje treba ozbiljnije shvatiti.

Utrnulost ruku je najčešće bezazlena pojava

Intenzitet ovih tegoba je različit, ali u svakom slučaju one dovode do zabrinutosti i straha. Ipak, najčešće se radi o neprijatnoj, ali bezazlenoj pojavi.

Posle dužeg nefiziološkog položaja ruku ili nogu, na primer oslanjanja ruke na neki tvrd predmet, prekrštanja nogu u dužem vremenskom periodu, dužeg sedenja, može doči do osećaja utrnulosti ruku. U tom slučaju dovoljno je ustati, protegnuti noge ili malo protresti ruke i ovaj vid trnjenja spontano i brzo prolazi.

Ponekad ovo neprijatno trnjenje u rukama i nogama može nastati i u toku spavanja. Tada je češće lokalizovano u rukama, a po pravilu je posledica dugotrajnog nefiziološkog položaja tela pri spavanju i pritiska na odgovarajuće periferne nerve ili koren nerava na izlazu iz kičmene moždine.

Ozbiljniji uzroci trnjenja – oko stotinu vrsta neuropatija

Postoje i ozbiljniji uzroci tmjenja, kod kojih se ono oseća znatno duže, nekada i neprekidno. To može ukazati na ozbiljnije oštećenje perifernih nerava.

Ovakvo trnjenje se najčešće javlja u slučajevima prisustva polineuropatije, oboljenja koje zahvata periferne nerve i koje, opet, može biti posledica razfičitih oboljenja. Gotovo sto vrsta različitih neuropatija, od kojih su najčešće sledeće:

Dijabetes (šećerna bolest)

Opasan je zbog mogućih komplikacija različitog karaktera, a koje po pravilu nastaju kao posledica nedovoljno ozbiljnog pristupa lečenju.

Trnjenje kod dijabetesa najčešće nastaje u prstima stopala, po pravilu na oba stopala. Ima karakter pečenja i žarenja i postepeno se penje prema kolenima, a posle toga zahvata i prste ruku. U razvijenijim slučajevima dijabetesa trnjenje je pračeno bolovima u nogama, noćnim grčevima u listovima, smetnjama pri hodu i promenama na koži.

Problem može biti veoma ozbiljan pa dolazi do pojave otvorenih rana, pa čak i gangrene stopala i potkolenice.

Blagovremeno postavljanje dijagnoze, za koju i trnjenje može biti od značaja, veoma je važno s obzirom na to da se blagovremenom terapijom napredak oboljenja može zaustaviti, a tegobe ublažiti i odstraniti, među kojima i trnjenje.

Uklještenje perifernih nerava

Trnjenje u prstima šake može se javiti usled uklještenja perifernih nerava ruku, najčešće u predelu korena šake. U tom slučaju se radi o sindromu kanala koji se često mora hirurški zbrinuti.

Ipak blagovremena dijagnoza i terapija mogu sprečiti pojavu sušenja, odnosno atrofije mišića šaka i prstiju koja se u nelečenim slučajevima veoma često javlja.

Slične, ali rede prisutne promene se javljaju i u slučaju uklještenja nerava u predelu nadlaktice ili lakta, a u nogama u blizini kolena.

Nedostatak vitamina B grupe

U jednom broju slučajeva uzrok trnjenja je nedostatak vitamina B1, B6 ili B12, a najčešće ovog poslednjeg. Stoga se preporučuju namirnice bogate vitaminima B complexa, naročito B6 i B12.

Njih ćete pronaći u:

-brokoliju i ostalom zdravom zelenom povrću,

-susamovim i suncokretovim semenkama

-lešnicima

-avokadu

-belom luku

-bakalaru i lososu

-posnom mesu.

Alkoholizam kao uzrok

Relativno čest uzrok trnjenja u nogama, odnosno pojave polineuropatije jeste hronični alkoholizam.

Kod alkoholne neuropatije veoma su izraženi i noćni grčevi u listovima nogu i pojava bolova u istom delu tela.

Hemoterapija

Primena novih lekova u lečenju malignih oboljenja u okviru hemioterapije predstavlja veliki napredak u lečenju raka i njegovih metastaza. Ipak često zbog toksičnog efekta na periferne nerve dolazi i do neuropatije. U okviru nje je posebno neprijatno trnjenje stopala i šaka, ali nekada i celog tela.

Promene na vratnom delu kičme

Relativno čest uzrok trnjenja ruku i nogu mogu biti promene na vratnom i slabinskom delu kičme. Tada trnu prsti na rukama, odnosno stopalima, a česti su i propratni bolovi u vratnom i slabinskom delu kičme. Oni nedvosmisleno ukazuju na mogući uzrok trnjenja u nogama i rukama.

Stres i psihička napetost

U stanjima povećane psihičke napetosti, nervoze, straha ili uzbuđenja, takođe se javlja trnjenje ruku i nogu, kao i celog tela. Jedan od načina da ublažite nervnu napetost jeste da izbegavate stresne situacije.

U velikoj meri vam mogu pomoći i biljni čajevi za smirenje, poput lavande, matičnjaka i valerijane.

Sistemske bolesti

Sistemske bolesti vezivnog tkiva poput lupusa ili artritisa, kao i HIV infekcija, koje su praćene oštećenjem perifernih nerava, takođe mogu da za posledicu imaju osećaj trnjenja u rukama i nogama.

Lajmska bolest

Posle ujeda krpelja koji je zaražen, kada dođe do bakterijske infekcije, takozvane borelioze, prisustvo polineuropatije je nekada prateći, a nekada i jedini znak ovog oboljenja.

Trnjenje u trudnoći koliko je često

I trudnice povremeno imaju osećaj trnjenja u nogama, što je nekada praćeno i bolom u krstima. On može da se spušta duž nogu, sve do stopala, a ponekad u trudnoći dolazi i do neprijatnog nemira nogu.

Ovaj problem je posledica zategnutosti trbušnog zida usled trudnoće i pritiska na nervna stabla i kičmu, a uz to dolazi i do savijanja vrata sa istezanjem nerava vratnog dela kičme.

Veruje se da i hormonalne promene mogu da učestvuju u nastanku pomenutih tegoba. Ipak one su prolaznog karaktera, te se za olakšavanje simptoma savetuje uzimanje magnezijuma u dozi do 300 mg dnevno, u dogovoru sa lekarom.

Kada je neophodan pregled neurologa

Važno je istaći da lokalizacija trnjenja ekstremiteta nema neki poseban značaj u proceni ozbiljnosti oboljenja. Ipak, ukoliko se oseća utrnulost u celoj jednoj polovini tela, uključujući i ruku i nogu, treba pomisliti na neko oboljenje u mozgu. Takve tegobe su posledica promena na krvnim sudovima mozga, tumora, multiple skleroze ili drugih bolesti.
Ipak, osobe koje imaju osećaj trnjenja u rukama ili nogama treba da se jave lekaru, konkretno neurologu. Samo tako će se otkriti uzrok ovih tegoba i eventualno će se odrediti odgovarajuće lečenje.

Dijagnoza se postavlja uzimanjem preciznih podataka od pacijenta o karakteru subjektivnih tegoba. Zatim se nastavlja sa detaljnim neurološkim pregledom, sa posebnim akcentom na ispitivanju svih osobina senzibiliteta u ekstremitetima u kojima se simptomi trnjenja javljaju.

Često je potrebno uraditi i elektromioneurografiju (EMNG), pretragu kojom se veoma precizno može ustanoviti prisustvo, stepen, pa i uzrok trnjenja ruku i nogu.

Kada je reč o terapiji, ne postoji određeni lek za trnjenje, ipak simptomi se mogu ublažiti.

Ukoliko se radi o neuropatijama, primenjuje se terapija preparatima alfalipoične kiseline, polivitaminska terapija (posebno vitaminima BI i B12). Prepisuju se lekovi za poboljšanje mikrocirkulacije, a često je pored toga potrebno uvesti i fizikalnu terapiju.

Esencijalna ulja kao prirodni lek za trnjenje ruku i nogu

Esencijalna ulja utiču na neurološki sistem, opuštaju ga i dovode u prirodan balans, a time pomažu i kod trnjenja udova. Smatra se da kod ovog problema najviše pomaže esencijalno ulje lavande, zato što sadrži antiinflamatorne i analgetske osobine, što smanjuje osećaj smanjuje bol i neprijatnosti uzrokovanim oboljenjem nerava.

Utrljajte par kapi u utrnulu ruku ili nogu i nežno masirajte. To će pomoći da trnjenje brže prođe i ukloniće moguća oštećenja nerava.

Možete napraviti i mešavinu esencijalnih ulja: pomešajte 10 do 12 kapi lavandinog ulja sa isto toliko kapi kokosovog ili maslinovog ulja. Bitno je da se razblaži sa nekim baznim uljem. Utrljajte mešavinu u ruke i noge stavite peškire na posteljinu i tako prespavajte.

Masaža

Ovo verovatno i sami radite kada primetite da vam ruke ili noge trnu. To je sasvim instinktivan odgovor, želite da razmrdate udove, što vrlo brzo i pomaže da trnjenje prestane.

No ako želite da vam se ovaj osećaj reže javlja, prirodni lek za trnjenje ruku i nogu jeste redovna masaža. Bar jednom mesečno idite na profesionalnu masažu, to će pomoći kod opuštanja nerava i blagotvorno će delovati na sveopšte zdravlje.

Takođe, možete i sami sebe svakog dana blago masirati naročito u predelima tela koji najčešće trnu. A povremeno možete koristiti i esencijalna ulja kako bi masaža bila što prijatnija.

Prirodni lekovi za trnjenje ruku i nogu

Jabukovo sirće

Poznato je da je jabukovo sirće odlično za zdravlje i da je najbolje da njega stavljate u salate, ali da li ste znali da jabukovo sirće može pomoći ako često osećate trnjenje udova.

Kako ono pomaže? Jabukovo sirće ima antiinflamatorni efekat, takođe, sadrži i sirćetnu kiselinu koja obnavlja oštećene nerve i veoma je bitna za njihovo zdravlje. Pored toga, ovo sirće sadrži nutrijente koji daju više energije i ubrzavaju proces oporavka.

Evo kako se jabukovo sirće koristi kao prirodni lek za trnjenje ruku i nogu. U čašu od dva decilitra stavite jednu punu kašiku sirćeta dodajte vodu i dodajte kašičicu meda. Dobro pomešajte kako bi se med istopio. Ovaj lek možete piti svaki dan, najbolje ujutro na prazan stomak.

Koristite epsom so

Drugi naziv za epsom so jeste magnezijum-sulfat. Magnezijum je veoma bitan mineral koji održava nerve i srce zdravim, zato će magnezijum-sulfat biti od velike pomoći da bi prestale da vam trnu ruke i noge.

Epsom so ublažava proces inflamacije u telu, obnavlja oštećene nerve u telu, čime će udovi prestati da trnu.
Ova so se ne koristi u ishrani već se apsorbuje putem kože. Napunite kadu sa toplom vodom, stavite šolju magnezijum-sulfata i sačekajte da se istopi. Kupajte se u ovoj kupki od 15 do 20 minuta. Možete osetiti da vas koža peče, to je normalno.

Nakon toga ispraznite kadu i isperite so sa sebe. Ovaj prirodni lek za trnjenje ruku i nogu možete koristiti do dva puta mesečno.

Ulje čempresa

Ulje čempresa pomaže u lečenju upale. Redovna masaža ovim uljem regeneriše oštećene nerava i vraćanju njihovu funkciju.

Sastojci:

12 kapi ulja čempresa
30 ml bilo kog baznog ulja (kokosovo ili maslinovo ulje)

Recept: Pomešajte esencijalno ulje čempresa s baznim uljem. Nanesite smešu direktno na ruke ili noge. Nežno masirajte nekoliko minuta i ostavite da deluje preko noći. Radite ovo uveče pred spavanje.

Ulje lavande

Ulje lavande je jedno od najboljih eteričnih ulja za neurološke probleme poput trenjnja ruku i nogu. Poseduje snažna antiinflamatorna i analgetska svojstva koja mogu ublažiti bol i regenerisati oštećene nerve.

Sastojci:

12 kapi ulja lavande
30 ml bilo kog baznog ulja (kokosovo ili maslinovo ulje)

Recept: Pomešajte esencijalno ulje s baznim. Namažite ulje na ruke ili noge i ostavite preko noći. Radite ovo uveče pred spavanje.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba je još jedan moćan lek za lečenje trenjenja na rukama i nogama. Poznato je njegovo antiinflamatorno svojstvo, a osim toga poboljšava cirkulaciju krvi.

Sastojci:

1-2 kašičice čaja od ginkgo bilobe

1 šolja vode

Recept: Jednu kašičicu čaja prelijte s šoljom ključale vode. Ostavite poklopljeno pol sata, procedite. Kada se čaj malo ogladi dodajte kašičicu meda. Pijte ovaj čaj dva do tri puta dnevno.

Cimet

Cimet sadrži hranljive materije poput mangana i kalijuma, koji omougćavaju dobru cirkulaciju. Takođe ima antiinflamatorna svojstva, što ga čini savršenim lekom u borbi protiv trnjenja ruku i nogu.

Sastojci:

1 kašičica cimeta u prahu

1 šolja vode

Recept: Kašičicu cimeta prelijte šoljom tople vode i dobro promešajte. Pijte ovaj napitak do dva puta dnevno.
Jogurt

Jogurt je jedan od najlakših i najboljih lekova u slučaju trnjenja. Bogat izvor hranljivih materija, a sadrži i mangan. Jogurt poboljšava cirkulaciju u telu i regeneriše nerve.

Recept: Jednom dnevno popijte čašu jogurta.

Izvor: ordinacija.tv/ 021info.unija.net

Leave a comment