VITAMIN KOJI ŽIVOT ZNAČI: Nalazi se u hrpi jeftinih namirnica, ne preskačite ih!

kuharski-recepti

Iako tajna dugovječnosti nije otkrivena, znamo da postoje navike koje mogu produžiti život i zaštititi nas od prerane smrti. Između ostalog, nekoliko je studija pokazalo da svakodnevno uzimanje multivitamina može pomoći u smanjenju kognitivnog pada.

“Konsenzus je da dobro uravnotežena prehrana osigurava sve potrebne hranjive tvari bez potrebe za dodacima”, kaže dr. Kenneth Concilha.

Iako su vitamini kontroverzni, gerontolog Darnell Cox smatra da se naša hrana ne proizvodi na isti način kao u prošlosti, te stoga postoji potreba za multivitaminskim i mineralnim dodacima prehrani.

“Zbog komercijalne poljoprivrede, tlo je često osiromašeno esencijalnim mineralima koji su nam potrebni za optimalno zdravlje. Osim toga, masovna proizvodnja i konzumacija visokoprerađene hrane štetno utječe na naše zdravlje. Nekoliko studija tvrdi da svakodnevno uzimanje multivitamina može pomoći u popunjavanju nutritivnih nedostataka, što može spriječiti bolesti povezane sa starenjem kao što su kardiovaskularne bolesti, osteoporoza i kognitivni pad”, rekao je dr. Cox.

Prema riječima stručnjaka, jedan vitamin doista može napraviti razliku kada je u pitanju dugovječnost, piše Danas.

Vitamin D pomaže u održavanju zdravlja kostiju. Padovi i prijelomi kostiju mogu biti smrtna presuda za starije osobe, a mnogi se nikada u potpunosti ne oporave.

“Ne samo da istraživanja pokazuju da vitamin D pomaže u jačanju kostiju, čineći padove daleko manje opasnima, nego postoje i studije koje sugeriraju da vitamin D pomaže smanjiti upalu, smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, ojačati imunološki sistem i poboljšati raspoloženje”, objasnio je. je dr. Cox.

Dr. Concilia kaže da se odraslima savjetuje unos 800 IU vitamina D, dodajući da se to obično može postići uravnoteženom prehranom. Iako svakako možete uzimati vitamin svaki dan, on se najbolje apsorbira kroz izvore hrane bogate vitaminom D.

Hrana bogata vitaminom D:

gljive
losos
tuna
skuša
sardine
crveno meso
jetra
špinat
mlijeko (obogaćeno vitaminom D)
puno voćnih sokova
jogurt
obogaćene žitarice
žumanjak.

Leave a comment