Zdravlje

ZABORAVITE NA LJEKARE: Dovoljna je SAMO ŠAKA ovih šumskih plodova dnevno

Trčimo od ljekara do ljekara, od specijaliste do specijaliste tražeći vezu za primarijusa, načelnika ili doktora na glasu, kupujemo desetine lijekova i suplemenata da bismo prevenirali ili izliječili kardiovaskularne bolesti, imunološka oboljenja poput dijabetesa, da bismo ojačali kosti i čitav organizam, da bismo regulisali varenje, da bismo zaustavili ili barem usporili starenje, a ono što nam zaista treba nalazi se nadohvat ruke, a to su borovnice.

Evo zbog čega treba jesti borovnice

Ove ukusne modroplave bobice su riznica flavonoida, antioksidanata, vitamina i minerala koji su neophodni za normalno funkcionisanje svih organa, a samim tim i za ukupno zdravstveno stanje svakog od nas.

Istraživanja su pokazala da borovnice sadrže više antioksidanata nego bilo koje drugo voće i povrće. Ove hranljive materije neutrališu slobodne radikale, koji oštećuju ćelije, i time spriječavaju razvoj raznih bolesti, zbog čega svakog dana treba uzeti najmanje jednu porciju svježih borovnica.

Borovnice zbog niskog glikemijskom indeksa imaju pozitivan efekat na regulaciju šećera u krvi, pogotovo kod osoba koje već boluju od dijabetesa. I kod šećerne bolesti tipa A i tipa B, jedna porcija borovnica dnevno donosi značajno poboljšanje rezultata nakon dva mjeseca upornog konzumiranja.

Preventivno konzumiranje ovog voća najbolje efekte pokazuje u sprječavanju razvoja srćanih oboljenje, slabljenju kostiju, gubitku vida i nastanku urinarnih infekcija, bilo da se borovnice jedu sveže, u šejku ili slasnoj piti.

Izvor: objektivni.com

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button