Žučna kesa, pankreas i jaja: Hirurg savetuje kako izbeći probleme

kuharski-recepti

Konzumiranje jaja je potencijalni problem za pacijente sa kalkulozom žučne kese i sa pankreatitisom jer žumance može da isprovocira burne reakcije, naglašava u razgovoru za eKlinika portal dr Zlatko Bokun, hirurg
Žučna kesa Bokun
Stižu brojna iskušenja sa praznične trpeze i za zdrave osobe i za one koji imaju probleme sa žučnom kesom ili pankreasom.

Žučna kesa i pankreas su organi sa kojima pacijenti često imaju poteškoće. Zato bi, upozoravaju stručnjaci, trebalo da povedu računa o ishrani i inače a posebno u periodu praznika. Bilo da postoje tegobe u vidu kamenja (kalkuloza) u žučnoj kesi ili im je upravo odstranjena, određene preporuke o unosu hrane treba ispoštovati.

Žučna kesa je osetljiva na određenu hranu ako postoje problemi, a šta kada je odstranjena
Dr Zlatko Bokun, hirurg i specijalista laparoskopske hirurgije, koji se dugi niz godina bavi problemima i operacijama žučne kese, navodi da bi život za pacijente kojima je žučna kesa odstranjena trebalo da bude sasvim normalan, bez poteškoća. Međutim, ono što ne bi smelo da se zaboravi jeste uravnotežena ishrana u prvim danima nakon intervencije.

– Ako govorimo o onima kod kojih je neki napad u akutnoj fazi ili bi trebalo da im se žučna kesa odstrani a trenutno je u stanju mirovanja, apsolutno bi trebalo izbegavati jaku i masnu hranu. Ukoliko su na režimu oporavka nakon intervencije, važe pravila koja će kroz higijensko-dijetetski režim onogućiti telu da se navikne na to da jednog organa, u ovom slučaju žučne kese, više nema. To praktično znači da bi trebalo jesti barenu ili pasiranu hranu: povrće, belo meso, pečene jabuke, piti blage, nezaslađene čajeve. Druge namirnice se uvode postepeno i u vrsti i u količinama. U prvom periodu treba izbegavati crveno meso, mleko i mlečne proizvode, zbog mogućnosti nešto češćih stolica. Nakon oporavka, pacijenti bez žučne kese mogu da konzumiraju sve namirnice bez ograničenja – naglašava hirurg.

Jaja i proizvodi od jaja: kako reaguje žučna kesa a kako pankreas
Dolaze izazovni dani ako govorimo o hrani. Neizbežan deo su jaja. Ona imaju ne samo ritualnu važnost, već na trpezi ostaju i nekoliko dana nakon Vaskrsa. Koji je savet za pacijente sa problematičnom žučnom kesom?

– Najbolje bi bilo da pacijenti koji imaju probleme sa žučnom kesom i pankreasom (pankreatitis, na primer) izbegavaju konzumiranje celih jaja. Nekim ljudima to neće smetati jer je svaki organizam svet za sebe. Ali, kod najvećeg broja pacijenata može da dođe o nelagode jer žumance jajeta često isprovocira spazam žučne kese. To važi i za proizvode od jaja i drugu masnu hranu (majonez). Belance neće biti problem, ali žumance svakako treba izbegavati.

Velike količine hrane su opasne i kada žučna kesa više nije tu
Ukoliko je pacijentu odstranjena žučna kesa laparoskopski, oporavak je neuporedivo brži i očekivano je da se aktivnostima vrati za desetak dana. U slučaju otvorene operacije, oporavak traje značajno duže. To, naravno, prema rečima hirurga, podrazumeva i drugačiji režim ishrane uz uzdržavanje od pune fizičke aktivnosti i do tri meseca.

eKlinika

Leave a comment