Lifestyle

DIJABETES JE TIHA, PODMUKLA BOLEST – OVAJ SIMPTOM JE ZNAK ZA ALARM: Javlja se posle jela i ukazuje na problem

Za dijebetes kažu da je tihi ubica jer simptome daje tek kada je bolest uzela maha.

Skoro pola miliona odraslih osoba u Srbiji ima dijabetes, od toga gotovo polovinu obolelih čini radno aktivno stanovništvo, a najgore što je ovaj trend u porastu. Ako se ne leči, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, od srčanih bolesti do oštećenja nerava. Simptomi dijabetesa su netipični pa često bude otkriven slučajno.

Ipak, lekari savetuju da posebno treba da obrate pažnju oni kod kojih neko od članova porodice boluje od dijabetesa ili je imao infarkt ili šlog. Dijabetes se najčešće može držati pod kontrolom samo korigovanjem životnog stila, zdravom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću.

Najčešći simptomi dijabetesa su malaksalost, često mokrenje, utrnulost, zamagljen vid, rane koje sporo zarastaju, a lekari upozoravaju i na stalan osećaj gladi.

“Ako imate osećaj da vam je u stomaku ‘rupa‘, čak i nakon obroka, možda nešto nije u redu sa vašim zdravljem. Telo pretvara šećer iz hrane u gorivo koje se naziva glukoza, ali ako osoba ima dijabetes, to gorivo odlazi iz tela i poručuje da želi još. Šećer u krvi je ‘zaglavljen‘ i nivoi energije su niski, a organizam šalje signal da ste i dalje gladni”, tvrde lekrari i naglašavaju da se rešenje ne nalazi u dodatnoj užini. Unos veće količine hrane doprineće porastu već povišenog nivoa šećera u krvi.

Dakle, ako vam se često dešava da osećate glad i nakon obroka, vreme je da posetite lekara.

Izvor: Lepa&Srećna

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button