Lifestyle

NA PANKREAS NE MISLIMO DOK NEŠTO NE POĐE NAOPAKO: Simptomi upale koja može i da dovede do smrti

Upala pankreasa dovodi do toga da on proizvodi enzime kojima napada sam sebe!

Pankreas je vitalno važan organ, pa ipak mu ne pridajemo mnogo pažnje dok nešto ne pođe naopako. Ova žlezda je smeštena iza želuca i odgovorna je za otpuštanje enzima potrebnih za varenje hrane i proizvodnju insulina. Taj hormon reguliše nivo šećera u krvi.

Ako dođe do upale pankreasa, tegobe mogu biti veoma opasne pa čak dovesti i do smrti. Zato je važno da se, po pojavi prvih simptoma, oboleli javi lekaru. Pankreatitis dovodi do toga da upaljena žlezda proizvodi enzime kojima napada samu sebe što može dovesti do velikih oštećenja. Pod upalom, ćelije proizvode toksine koji ugrožavaju i pluća, srce i bubrege i mogu i njih da oštete.

Do upale pankreasa mogu dovesti alkoholizam, gojaznost, visok nivo triglicerida, kamen u žuči, neke infekcije, ali i karcinom pankreasa i neki lekovi. Manifestuje se oštrim bolom u gornjem delu trbušne duplje, ispod rebara. Ako je izazvan kamenom u žuči, pankreatitis daje lokalizovan bol koji se javlja naglo i dostiže maksimalni intenzitet za 10 do 20 minuta. Međutim, ako je izazvan alkoholizmom, bol “tinja” i zahvata veći deo stomaka.

Kod svakog drugog pacijenta, bol se može javiti u predelu leđa. Traje nekoliko sati ili nekoliko dana, a malo olakšanje nastupa kad se pacijent uspravi u krevetu ili čak i nagne napred. Kod većine se javljaju i mučnina i povraćanje koje može potrajati i nekoliko časova.

Drugi simptomi upale pankreasa su: otečen stomak, nepravilan puls, povišena temperatura, smrdljiva stolica kao i jači bol u stomaku nakon obroka.

Ako dođe do hronične upale pankrasa, komplikacije mogu biti i dijabets, gubitak telesne težine, blokade žučnih kanala pa i karcinom pankreasa. Zato je važno što pre otkriti rane simptome i početi lečenje.

Izvor: Lepa&Srećna

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button