Zdravlje

5 SIMPTOMA UKAZUJU DA VAM JE PANKREAS OZBILJNO OŠTEĆEN: Ova hrana ga “ubija”, a jednu jedemo bukvalno SVAKOG DANA

Saznajte koja hrana je najgora za pankreas, kao i koja stanja su ključni faktori rizika za teško oboljenje.

Pankreatitis, zapaljenje gušterače, postaje oziljna prijetnja po zdravlje na globalnom nivou, ova bolest se u odnosu na prije deset godina sada javlja tri puta češće.

Jedanod uzroka je loša ishrana, napominje Marija Kolaco-Klevel, endokrinolog. Ona je otkrila koje namirnice doprinose nastanku ove bolesti.

Kolaco-Klevel je naglasila da su u najvećem riziku ljudi starosti između 30 i 40 godina, a ova bolest sve više kod adolescenata ima fatalni ishod. Razlog za to je neuravnotežena ishrana, koja se bazira na ugljenim hidratima i masnoj hrani, kao i preterano konzumiranje brze hrane. Doktorka je navela i koje namirnice su “smrt” za pankreas.

“Namirnice koje sadrže trans masti, boje i konzervanse, jela sa visokim sadržajem masti i brzih ugljenih hidrata, poluproizvodi, peciva, gazirana pića i slatkiši pre ili kasnije mogu da izazovu zapaljensko oboljenje pankreasa – pankreatitis”, upozorila je.

Simptomi pankreatitisa

Simptomi hroničnog pankreatitisa su težina u stomaku, mučnina, poremećaj stolice, nadimanje, bol u gornjim dijelovima i desnom hipohondrijumu (deo tela ispod rebara, gdje su jetra, želudac i slezina). Dr Marija je napomenula da se ovi znaci primijećuju i kod drugih bolesti. A prekomjerna težina, neravnoteža u ishrani, pušenje i preterana konzumacija al*ohola su najveći faktori rizika za pankreatitis.

“Pošto pankreatitis po simptomima može da se pomiješa sa drugim patologijama abdominalnih organa, ni slučajno se ne preporučuje da se sami lečite. Pankreatitis je jedna od najteže dijagnostikovanih bolesti digestivnog sistema. Pravovremena tačna dijagnoza je pola uspjeha liječenja”, zaključila je dr Kolaco-Klevel.

MONDO

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button