Zdravlje

O OVOM SE NE PRIČA, A NAJČEŠĆI JE UZROK RAKA: Doktorica otkriva kako da sami provjerite kiselost želuca

Korekcija kiselosti je upravo kritična karika koja je neophodna za izliječenje

“Niska kiselost želuca je vodeći uzrok raka želuca i drugih hroničnih bolesti. Rizik od razvoja ovih bolesti povećava nekontrolisano i nesavjesno propisivanje antacida i blokatora kiseline”, otkriva specijalista prirodne medicine O.I. Sineva.

Ona kaže da se dobro krije i činjenica da glavni uzrok žgaravice nije višak, već nedostatak hlorovodonične kiseline u želucu. Zato je određivanje kiselosti želuca važna preventivna mjera i ozbiljan korak na putu ka zdravlju.

“Svim pacijentima bih preporučio da obrate pažnju na kiselost želuca, bez obzira na dijagnozu. Korekcija kiselosti je upravo kritična karika koja je neophodna za izliječenje”, upozorava doktorka. Za određivanje kiselosti želuca sprovodi se posebna procedura koja se zove “Hajdbergov” test. Da bi ga izvršio, pacijent treba da proguta posebnu kapsulu vezanu za poseban navoj. Nakon što kapsula pošalje radio signale, vadi se iz želuca.

“Uvijek sam bila nepovjerljiva prema laboratorijskim i instrumentalnim dijagnostičkim metodama. Pouzdanije mi se čine kliničke metode za određivanje simptoma. Zato želim da vam otkrijem metod dijagnoze niske kiselosti želuca, koji možete da uradite kod kuće”, kaže Sineva.

Otkrila je potpuno bezbjedan test sa sodom bikarbonom:

Pomiješajte 1/4 kašičice sode bikarbone i 150 ml mlake vode. Pijte ovaj rastvor ujutru, na prazan stomak. Zabilježite vrijeme koje će proći prije nego što dođe do podrigivanja. Samo sačekajte ne više od tri minuta. Ako niste podrignuli, postoji mogućnost niske kiselosti želuca. Ako podrignete – vaša kiselost je u redu.

Da li je ovaj metod pouzdan?

Nije za svakoga. Ali zašto ne probati?

Tačnost dijagnoze se povećava kombinovanjem gornjeg testa sa kliničkim simptomima smanjene kiselosti želuca, koji uključuju:

– Nadutost, osjećaj punog stomaka nakon obroka

– Nesvarena hrana, dijareja ili zatvor

– Alergija na određenu hranu

– Povremena mučnina

– Iritacija oko rektuma

– Omekšavanje, ljuštenje i pucanje noktiju

– Proširene vene na obrazima i nosu

– Gljivične infekcije i crijevna disbakterioza

– Bubuljice

– Nedostatak gvožđa

– Gubitak kose

“Ako kombinujete i analizirate gore navedene simptome, najvjerovatnije možemo posumnjati na smanjenu kiselost želuca. A dijagnoza je već polovina liječenja”, zaključuje doktorka.

Novi.ba/Alo.rs

Povezano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button